Indicatoare multilingve la Cluj-Napoca, un act de trădare de neam

April 11, 2017 •Cluj Napoca •Views: 3324

Primarul Emil Boc a anunţat, vineri, că Primăria Cluj-Napoca a decis amplasarea de indicatoare multilingve la intrările în oraş în limbile română, maghiară şi germană, dar şi o inscripţie în limba latină care atestă ridicarea la rang de municipiu în perioada romană, în anul 124 d. Hr, transmite Mediafax.

Vezi și Organizația extremistă HVIM a propus, UDMR a votat. Stradă cu numele CRIMINALULUI de război Wass Albert în Târgu Secuiesc

Emil Boc a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că decizia a avut la bază propunerea formulată de o comisie de experţi de la Facultatea de Istorie a UBB.

Potrivit acestuia, odată decizia luată, se sting şi conflictele juridice din acest caz după ce Tribunalul Cluj a obligat Primăria Cluj-napoca în luna februarie să amplaseze indicatoare şi în limba maghiară, astfel că municipalitatea nu va depune recurs.

„Primul oraş declarat oficial municipiu pe teritoriul de astăzi al României a fost Clujul. Soluţia găsită este validată ştiinţific şi istoric, este una care uneşte, nu dezbină, am obligaţia să respect trecutul, dar şi să îndrept comunitatea spre viitor, este o soluţie europeană care să consolideze statutul de oraş multilingv, tolerant, paşnic, civilizat. Clujul este un model al artei de a trăi împreună”, a mai spus Emil Boc.

Tribunalul Cluj a decis, în 21 februarie, să îl oblige pe primarul Emil Boc să amplaseze plăcuţe indicatoare la intrările în Cluj-Napoca şi cu denumirea în limba maghiară a oraşului.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestian, declarase atunci, corespondentului MEDIAFAX, că magistraţii au admis o cerere de amplasare a plăcuţelor bilingve formulată de Asociaţia Minority Rights.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că decizia primarului Emil Boc de amplasare a indicatoarelor multilingve la intrările în Cluj-Napoca este una corectă, fiind un succes al comunităţii maghiare, care înseamnă şi încheierea „epocii funariote”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Emil Boc confundă multiculturalismul cu slugărnicia

Decizia primarului Emil Boc este nu doar perfect ilegală, ci și una slugarnică la adresa UDMR și complet lipsită de demnitate. Deși are posibilitatea legală să formuleze cale de atac împotriva sentinței Tribunalului Cluj care îl obligă să amplaseze indicatoare multilingve la intrările în Cluj-Napoca, Emil Boc a decis să nu utilizeze calea legală.

Sentința Tribunalului Cluj a fost în mod evident pronunațată cu încălcarea legii, de vreme de modul de inscripționare a indicatoarelor care marchează intrarea în localitățile în care locuiesc etnici ai unei minorități naționale este reglementat de art. 4 alin. 1 din Normele de aplicare a dispoziţiilor privitoare la dreptul cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale de a folosi limba maternă în administraţia publică locală, cuprinse în Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 care prevede faptul că „În localităţile în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor se va asigura inscriptionarea denumirii localităţii şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective”. Ori, potrivit Recensământului populației din anul 2011, procentul etnicilor maghiari în municipiul Cluj-Napoca este de doar 15% iar al etnicilor germani de 0,001%(detalii aici). Așadar, este evident că sentința Tribunalului Cluj încalcă o lege iar primarul Emil Boc avea posibilitatea să aplice legea. În schimb, din slugărnicie, Emil Boc ne arată cum o legea poate fi încălcată atunci când este voință politică.

Mai mult, decizia primarului Emil Boc este și dovada unei lipse crase de minimă cultură și de cunoștințe cu privire la istoria Transilvaniei și a municipiului Cluj-Napoca. În loc să promoveze acest multiculturalism găunos, ipocrit și superficial, primarul Emil Boc ar face bine să vobească și despre istoria Transilvaniei și a orașului pe care îl conduce efemer. O lectură a lucrării „Istoria Transilvaniei” semnată de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan l-ar putea ajuta pe Emil Boc să facă față doleanțelor UDMR, complet lipsite de temei logic, legal și istoric.

De asemenea, este complet lipsită de demnitate atitudinea slugarnică a primarului Eml Boc la adresa UDMR, care la Cluj-Napoca invocă multiculturalismul dar în județele Covasna și Harghita promoveză doar ura interetnică, șovinismul și separatismul pe criterii etnice. Spre exemplu, UDMR s-a opus vehement, prin minciună și acțiuni șovine, ca Spitalul de Cardiologie din Covasna să poarte și numele unui medic român, alături de unul maghiar (detalii aici). UDMR este formațiunea politică care la Târgu Secuiesc a votat în Consiliul Local ca o stradă din municipiu să poarte numele ciminalului de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei (detalii aici). De asemenea, este deja de notorietate faptul că în județele Covasna și Harghita membri ai UDMR nu mai aplică legea nici măcar atunci când sunt obligați, definitiv și irevocabil, de sentințe judecătorești. Singura modalitatea prin care legea este totuși aplicată este executarea silită a membrilor UDMR aflați în funcții publice (detalii aici). Cele trei exemple, care nu sunt deloc singulare, dovedesc nu doar viziunea extrem de îngustă și slugarnică a primarului Emil Boc la adresa UDMR, dar și lipsa sa completă de solidaritate cu frații lui români din județele Covasna și Harghita.

Este extem de ridicolă și apetența primarului Emil Boc, dar și a unor „lideri de opinie” români din Cluj-Napoca, pentru stimularea acestui dualism româno-maghiar în Transilvania. Secolele în care românii nu au avut niciun drept în Transilvania și-au pus amprenta asupra mentalului unei părți a românilor din această zonă, care confundă acum multiculturalismul cu slugărnicia. Emil Boc și o parte a intelectualității românești din Cluj-Napoca se comportă de parcă România începe la intrarea în municipiul Cluj-Napoca și se termină la ieșirea din oraș. Limitați intelectual sau pur și simplu ticăloși, aceștia refuză să vadă „the big picture” atunci când vine vorba de neamul din care fac parte. Așa se face că la Cluj-Napoca românii fac pe plac UDMR și vorbesc în mod tâmp despre multiculturalism, în timp ce la Târgu Secuiesc UDMR îi face stradă criminalului de români și evrei Wass Albert. Așa se face că primarul Emil Boc se prezintă la manifestările de 15 martie pentru a-i felicita public pe maghiari în timp ce Kelemen Hunor și alți lideri ai UDMR manifestă dispreț la adresa Zilei Naționale a României.

FOTO: monitorulcj.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to Indicatoare multilingve la Cluj-Napoca, un act de trădare de neam

  1. Boancă ionâ says:

    Urmările le vom vedea in curînd!!! Noi romîni nu avem coloană…. Ce se va intîmpla cu medici din spitalele dinTransilvania care nu cunosc linba deujbarului sef a pădurilor din Romania???? VAI DE NOI !!!POPOR DEZBINAT……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Indicatoare multilingve la Cluj-Napoca, un act de trădare de neam"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/indicatoare-multilingve-la-cluj-napoca-un-act-de-tradare-de-neam/