Judecătorul nominalizat de UDMR la CCR a votat și el împotriva Codului administrativ

November 7, 2018 • UDMR • Views: 839

Curtea Constituţională a României a decis marți, 6 noiembrie a.c., cu unanimitate de voturi, că legea privind Codul administrativ este neconstituţională în ansamblul său.

Vezi și Tristețe și disperare mare în UDMR în urma deciziei CCR privind neconstituționalitatea Codului administrativ

Potrivit unui comunicat de presă (detalii aici), decizia Curții Constituționale a fost luată cu unanimitate de voturi. Asta înseamnă că neconstituționalitatea Codului administrativ, prin care UDMR urmărea oficializarea limbii maghiare pe întreg teritoriul României (detalii aici), a fost constatată chiar și de judecătorul Varga Attila, fost deputat UDMR nominalizat la Curtea Constituțională de formațiunea maghiară.

„Obiecțiile de neconstituționalitate a Legii privind Codul administrativ al României, obiecții formulate de un număr de 44 de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal, Uniunii Salvați România și Partidului Mișcarea Populară și 6 deputați neafiliați, și, respectiv, de Președintele României.

Constatând identitatea de obiect al acestor sesizări, Curtea Constituţională a dispus conexarea cauzelor.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind Codul administrativ al României este neconstituțională, în ansamblul ei, fiind contrară prevederilor art.141 raportat la art.1 alin.(5), precum și celor ale art.61 alin.(2) și ale art.75 alin.(4) și (5) din Constituție.

Pentru a pronunța această soluție, Curtea a constatat, pe de o parte, că legea criticată a fost adoptată fără ca avizul Consiliului Economic și Social să fi fost solicitat cu prilejul declanșării procedurii parlamentare de legiferare, astfel cum prevede art.141 raportat la art.1 alin.(5) din Constituție, cu referire la art.1 alin.(1) și art.2 alin.(1) și (2) din Legea nr.248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social. Pe de altă parte, Curtea a reținut că unele texte au fost adoptate de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu nerespectarea principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Legea fundamentală, și/sau a regulilor privind distribuirea competențelor decizionale între cele două Camere, rezultate din prevederile art.75 alin.(4) și (5) din Constituție”, se arată în comunicatul de presă al CCR.

FOTO: agerpres.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend