Laszlo Tokes l-a acţionat în judecată pe reputatul sociolog Dan Dungaciu

June 8, 2020 •dement •Views: 314

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT/EMNT), Tokes Laszlo, şi avocatul acestuia, Kincses Elod, au anunţat vineri, la Târgu Mureş, că l-au acţionat în judecată pe sociologul Dan Dungaciu, pentru “prejudiciul moral cauzat comunităţii maghiare” în urma unui articol de presă, transmite Agerpres.

Citește și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Ciumani, sancționat a patra oară de CNCD pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor/ Márton László Szilárd, amendat de CNCD cu 2000 de lei

Profesorul Dungaciu a afirmat în replică, pentru AGERPRES, că acţiunea CNMT este mai degrabă “o chestiune geopolitică”, iar articolele sale sunt doar “pretextul, nu textul, pentru o asemenea ofensivă”.

Tokes Laszlo şi Kincses Elod au precizat că au depus, în numele EMNT EGYESÜLET (CNMT), o plângere civilă la Tribunalul Bucureşti, prin care solicită daune în valoare de 1.271.475 lei, adică un leu pentru fiecare maghiar din România, potrivit ultimului recensământ. Această sumă ar reprezenta prejudiciul moral cauzat comunităţii maghiare prin articolul intitulat “Epidemia de hungaro-virus ameninţă regiunea. Un document al guvernului ungar, decorat de … Miklós Horthy”, publicat la 27 aprilie 2020, într-un ziar central.

Plângerea a fost depusă şi împotriva Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPIRI), al cărui preşedinte este sociologul Dan Dungaciu, iar în aceasta autorului articolului i se impută că ar fi “falsificat adevărul” despre scriitorul şi arhitectul Kós Károly (1883-1977).

“Neîndoielnic, prin afirmaţiile sale, Dan Dungaciu a generat, cu rea intenţie, emoţii negative în sânul populaţiei române şi maghiare! Acuzaţiile pârâtului  reprezintă imputări factuale care au transmis opiniei publice un mesaj duşmănos şi discriminatoriu, fără alte interpetări posibile. Se poate pune problema, oare acest articol şi o serie de alte ieşiri publice la care s-a pretat, îndreptate împotriva unor categorii de persoane (maghiarii din România şi conducerea Ungariei) nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de incitarea la ură şi discriminare?”, a declarat avocatul Kincses Elod.

FOTO: Agerpres

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to Laszlo Tokes l-a acţionat în judecată pe reputatul sociolog Dan Dungaciu

 1. Kermit Von Klausenberg says:

  La dat cineva in judecata pe acest “pastor” imoral cand a cerut instaurarea unui protectorat ungar asupra Transilvaniei, ?

 2. Stoica geta says:

  Dar minciunile pe care le au răspândit ei în lume,(nu doar in tara lor)de multi ani (înainte de ’89)și apelativul de “tigan” la adresa românilor(care a fost preluat de și de alte tari cum este considerat și cum a fost sancționat ?

 3. Hordilă says:

  Le-au dat prea multă importanță și atenție și și-au luat nasul la purtare !!

 4. Manuela says:

  Bine a zis Domnul Dungaciu! Maica Domnului sa-l acopere de tot raul sub preasfantul ei Acoperamant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Laszlo Tokes l-a acţionat în judecată pe reputatul sociolog Dan Dungaciu"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/laszlo-tokes-l-a-actionat-in-judecata-pe-reputatul-sociolog-dan-dungaciu/