MApN nu va prelua cimitirul de la Valea Uzului

July 26, 2019 •Ministerul Apărării Naționale •Views: 507

Ministerul Apărării Naţionale s-a grăbit atunci când a anunțat public că va prelua cimitirul de la Valea Uzului. La aproape două luni de la anunțul făcut de ministrul Gabriel Leș nu s-a concretizat nimic în această privință.

Vezi și EXCLUSIV. MApN, raport BOMBĂ despre situația din Valea Uzului: Primăria Sânmartin a PROFANAT cimitirul de la Valea Uzului. Crucile soldaților unguri, amplasate pe suprafeţele de teren pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi. Raport COMPLET despre cimitirul de la Valea Uzului

În data de 9 iunie a.c., la doar câteva zile de la evenimentul dedicat Zilei Eroilor organizat la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, ministrul Apărării, Gabriel Leş, declara, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce va pregăti un memorandum prin care va solicita oficial Guvernului preluarea Cimitirului eroilor de la Valea Uzului, decizia fiind adoptată în urma unei analize a situaţiei necropolei (detalii aici).

„În urma analizei situaţiei concrete a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naţionale a demarat procesul de fundamentare a procedurile legale pentru preluarea în administrare a acestei necropole de război. Astfel, MApN va pregăti un Memorandum prin care va solicita Guvernului României preluarea acestui cimitir, în vederea menţinerii statutului de cimitir internaţional al acestei necropole de război, având în vedere faptul că aici sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi, respectiv militari ungari, români, germani, ruşi, sârbi, austrieci şi italieni”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş, pentru MEDIAFAX.

La aproape două luni de la anunțul făcut de ministrul Gabriel Leș nu s-a concretizat nimic în această privință. Premierul Viorică Dăncilă tace, ministrul Gabriel Leș la fel.

Tăcerea celor doi demnitari îmi confirmă faptul că Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului nu va trece în administrarea Ministerului Apărării Naționale iar anunțul făcut de ministrul Gabriel Leș a fost de fapt unul făcut în grabă, fără o evaluare completă a situației, sau unul menit să detensioneze o situație foarte tensionată.

Acum, la aproape două luni de la anunțul făcut de ministrul Gabriel Leș și având în vedere tăcerea demnitarilor români pe subiect este sigur că Ministerul Apărării Naționale nu va prelua cimitirul de la Valea Uzului pentru un motiv extrem de simplu: cimitirul face parte din inventarul a două UAT-uri, Sânmartin din județul Harghita și Dărmănești din județul Bacău.

OCPI Bacău a comunicat Primăriei Dărmănești faptul că cimitirul se află în interiorul UAT Dărmănești (detalii aici) însă Primăria Sânmartin, cea care practic a maghiarizat cimitirul încă din anii 1990, îl revendică în baza unei hotărâri de guvern.

Câtă vreme cimitirul este subiect de dispută între două UAT-uri este imposibil ca MApN să-l preia, în cauză fiind necesară o sentință definitivă care să lămurească subiectul grănițuirii dintre județele Harghita și Bacău și implicit subiectul apartenenței cimitirului la una dintre cele două UAT-uri.

Că cimitirul din Valea Uzului nu va fi preluat de Ministerul Apărării Naționale o confirmă și tăcerea liderilor UDMR. Cei de la UDMR au anunțat organizarea unui miting la Valea Uzului în luna august (detalii aici) însă s-au mai liniștit după ce au văzut că cimitirul nu va ajunge la MApN.

Va fi nevoie de o sentință definitivă care să lămurească situația juridică a cimitirului. Până atunci, partea maghiară va profita din plin de lipsa de interes și ticăloșia autorităților de la București, lipsite de orice urmă de demnitate națională și respect față de memoria eroilor neamului.

FOTO: Gabriel Leș, resboiu.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , , ,

6 Responses to MApN nu va prelua cimitirul de la Valea Uzului

 1. mihai says:

  Sa- deschis un proces pentru desfintarea UDMR … Catalin Berenghi initiatorul procesului face apel la toata lumea pentru a trimite cereri de sustinere pentru dosarul cauzei … cu cit sintem mai multi care solicitam desfiintarea udmr cu atit sansele cresc prin urmare iata ce trebuie facut :

  Marti 30-07-2019 la orele 14:00,la Judecatoria Sector 5 (Palatul de Justitie, vis a vis de Centrul Istoric), va avea loc procesul pentru sistarea activitatii UDMR, pana la terminarea si finalizare procesului avand ca obiect DESFINTAREA UDMR,numar dosar 15626/302/2019
  AVEM NEVOIE DE CAT MAI MULTE CERERI DE INTERVENTIE!!!!
  -Cererile de interventie trebuie sa ajunga la dosarul cauzei pana pe 29-07 -2019 inclusiv!
  -Cererea dvs trebuie sa fie insotita de o copie CI, pe care sa scrie conform cu originalul, semnata si datata!!!
  -Cei care nu reusesc sa le trimita pana atunci pot sa le depuna marti 30-07-2019 in timpul procesului.
  Se poate trimite prin posta, e-mail sau fax, fiecare alege varianta dorita!
  Prin posta:
  Judecatoria sectorului 5 Bucuresti
  Dosar 16391/302/2019
  Strada Splaiul Independentei nr.5, sector 4
  Bucuresti.

  E-mail:
  ​jud-sector5@just.ro

  Fax:
  0372.12.53.89
  https://www.facebook.com/berenghi.catalin/posts/2497047307022797

 2. Cosmin says:

  Nu din cauza neclaritatii limitei de judet nu au facut nimic (statul insusi trebuie sa clarifice ce nu e clar) ci din alt motiv: pentru ca pur si simplu nu vor.

 3. Gheorghe says:

  Nu s-au linistit deloc ungurii. De unde ai scos asta, cand tocmai ai preluat stirea despre declaratia lui Borboly Csaba despre 25-26 august 2019 cu 10000 participanti, eveniment organizat de “institutia” Consiliului Judetean Harghita, adica stat in stat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "MApN nu va prelua cimitirul de la Valea Uzului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/mapn-nu-va-prelua-cimitirul-de-la-valea-uzului/