NOAPTEA, CA HOȚII! Ei sunt deputații care au votat infamul Cod administrativ

July 13, 2018 • Parlamentul Romaniei • Views: 1249

În anul Centenarului Marii Uniri, după ce a oficializat limba turcă, limba maghiară și limba romani în spitalele din România (detalii aici), coaliția PSD-ALDE, condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, mai dă o lovitură statului național unitar și oficializează limbile maghiară, rusă și romani în tot sistemul administrativ din România.

Protected by Copyscape

Vezi și NOAPTEA MINȚII. Monitorul Oficial al României în limba maghiară, cea mai costisitoare publicație din lume

În privința utilizării tuturor acestor limbi minoritare în administrația publică din România, Codul administrativ adoptat de Camera Deputaților în data de 9 iulie a.c. (aproape de miezul nopții!) și de Senat în data de 11 iunie a.c. oficializează de jure toate cele 20 de limbi minoritare pe care România a ales să le protejeze prin semnarea și ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, adoptată la Strasbourg la 5 noiembrie 1992: albaneză, armeană, greacă, italiană, idiş, macedoneană, poloneză, romani, ruteană, tătară, bulgară, cehă, croată, germană, maghiară, rusă, sârbă, slovacă, turcă, ucraineană (detalii aici). Aceste limbi minoritare vor putea fi utilizate în prefecturi și serviciile publice deconcentrate imediat ce Președintele României va promulga Codul administrativ. Deși fac parte din administrația publică centrală a statului, prefecturile și deconcentratele vor fi obligate să permită utilizarea tuturor celor 20 de limbi minoritare, nu doar a limbii maghiare.

În prezent, cetățenii aparținând minorităților naționale pot utiliza limba maternă doar în raportul cu autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean doar în zonele în care au o pondere de 20% din numărul locuitorilorNoutatea adusă de Codul administrativ adoptat deja de Parlamentul României vine din adoptatea art. 94 alin 1 care prevede faptul că „În unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județeanprecum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia, folosirea limbii minorității naționale respective, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentului Cod și ale tratatelor internaționale la care România este parte”.

Oficializarea de jure a tuturor celor 20 de limbi minoritare în sistemul administrativ din România este dată de eliminarea pragului celor 20%, propusă în Codul administrativ de UDMR, pentru utilizarea limbii materne în prefecturi și serviciile publice deconcentrate. La art. 94 alin. 2 forma adoptată la Senat și înaintată la Cameră prevede faptul că „Autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin (1)”.

UDMR a mai încercat, fără un rezultat favorabil, să obțină legiferarea acestei prevederi și anul trecut prin modificarea Legii nr. 215/2001 a administrației publice locale (detalii aici). Cu acea ocazie, liderul PSD a afirmat că „sub nicio formă” nu este de acord cu scăderea procentului din compoziția etnică necesar pentru asigurarea limbii materne în localități de la 20% cat este în prezent la 10%, asa cum solicita UDMR prin proiectul de modificare a Legii nr. 215/2001 (detalii aici). De această dată, liderul PSD Liviu Dragnea a ceat în fața solicitărilor UDMR și a eliminat practic pragul celor 20% pentru utilizarea limbii minorităților. Practic, prin eliminarea pragului de 20% toate cele 20 de limbi minoritare devin limbi oficiale de stat în întreg sistemul administrativ din România.

Această situație halucinantă ce echivalează cu un adevărat act de trădare națională a fost posibilă în anul Centenarului Marii Uniri cu votul deputaților PSD, ALDE, UDMR, PNL și doi deputați din grupul minorităților (lista nominală completă cu votul deputaților poate fi consultată aici).

Dacă ai ajuns până aici îți recomand și analiza revistei Historia pe acest subiect aici.

FOTO: agerpres.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend