Preşedintele Academiei Române, despre cazul Ditrău: Întâmplarea – cu rădăcini mult mai profunde; este vorba și de rasism

February 3, 2020 •Academia Romana •Views: 597

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj, afirmă că “întâmplarea” celor doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi la o brutărie din localitatea harghiteană Ditrău, are rădăcini mult mai profunde şi o califică drept “excludere”, “xenofobie” şi “rasism”, transmite Agerpres.

Vezi și Pentru că a refuzat să se autosesizeze, ADEC a sesizat CNCD în cazul declarațiilor rasiste ale primarului UDMR din Ditrău

“Întâmplarea este, mă tem, cu rădăcini mult mai profunde şi conduce spre o anumită atmosferă de intoleranţă, de neacceptare a celuilalt, a aproapelui, de excludere şi de xenofobie. Aici, în cazul în speţă, este vorba şi de rasism”, a scris Pop duminică, pe Facebook.

El se declară mâhnit de faptul că reacţiile “umorale, instinctuale şi xenofobe” au fost stimulate de către autorităţile laice şi religioase.

“Aflu cu stupoare că peste patru mii de oameni dintr-o comunitate maghiară din secuime s-ar simţi ameninţaţi profund, în însăşi fiinţa lor, de doi muncitori din Sri Lanka. Până la un punct, frica celor 200-300 de locuitori care s-au strâns într-o sală din Ditrău, ca să protesteze contra a doi străini, poate să fie explicată: este vorba despre o comunitate închisă, provenită dintr-o lume mai arhaică, fără contacte directe, serioase şi intense cu lumea. Ceea ce mă întristează pe mine este stimularea acestei reacţii umorale, instinctuale şi xenofobe de către autorităţile laice şi religioase. Mă întreb cum se poate ca un primar din anul 2020, dintr-o ţară a Uniunii Europene, un fruntaş al unui partid politic reprezentat la Bruxelles şi la Strasbourg şi, mai ales, un preot să augmenteze melodrama, asezonată cu lacrimi, Tatăl Nostru, voci voalate de emoţie, cereri de expulzare, somaţii de angajamente ferme de închidere în sine a comunităţii, ca şi cum comuna ar fi ameninţată de un cataclism iminent”, afirmă preşedintele Academiei.

Precizând că “nici măcar nu este vorba despre emigranţi, ci despre doi muncitori veniţi să muncească legal, în condiţiile respectării convenţiilor internaţionale în domeniu, la care România este parte”, Ioan-Aurel Pop subliniază că “doi muncitori şi nu două sute, deşi chiar şi două sute ar fi trebuit să fie bineveniţi, pe fondul respectării legii”, iar “primarul şi omul de partid aveau obligaţia impusă de Constituţia României şi de legile UE să dezamorseze imediat atmosfera încordată – dacă ea se crease cu-adevărat, iar preotul să se gândească la menirea credinţei creştine şi a bisericii, care predică frăţia universală”.

“De altminteri, termenul de ‘catolic’ înseamnă ‘universal’, iar bisericile creştine susţin că toţi oamenii, creştini şi necreştini, sunt deopotrivă fiii Domnului. (…) Nu pot să nu-mi amintesc un episod de la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, când, în aceeaşi regiune, două-trei călugăriţe greco-catolice, fondatoare ale unui aşezământ pentru orfani, erau blamate şi aproape expulzate şi acuzate că strică puritatea etnică a locului. Sau, de asemenea, nu pot să uit dialogul cu un fost student de-al meu, emigrat într-un stat vecin şi revenit în vizită la Cluj după 1989. Am aflat că nu o ducea prea bine acolo cu banii şi că nu lucra în domeniul pentru care se pregătise. I-am spus că poate să revină acasă şi că va avea şansa să-şi facă meseria sa de istoric. Răspunsul a fost stupefiant: ‘Nu este un avantaj material acolo, dar este unul spiritual, pentru că nu aud în jurul meu decât limba mea maternă!’. Ciudat mod de a judeca, într-o lume aflată în plină mobilitate! Cei doi muncitori nu vorbesc, fireşte, maghiara şi nu-ţi pot folosi aici, la noi, nici limba lor maternă (decât în şoaptă, între ei). Comunică şi ei cu lumea aceasta ostilă, cum pot, în engleză, din câte îmi dau seama”, spune profesorul Pop.

Citește știrea integral pe Agerpres

FOTO: Agerpres

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

12 Responses to Preşedintele Academiei Române, despre cazul Ditrău: Întâmplarea – cu rădăcini mult mai profunde; este vorba și de rasism

 1. Fogas Emilian Horatiu says:

  Iulian ai dreptate – in paralel cu ce spui – bunicul meu in 1940 lucra la CFR , ca sa isi mantina locul in MAV ( Caile Ferate de Stat Maghiare ) a dat examen in limba maghiara – si a trebuit sa depuna juramint al lucratorilor feroviari de loialiitate la stat – rezolvarea este declararea ca ” persona non grata ” dar totusi ar trebui aplicate normele UE de tratament similar ca in alte state a minoritatilor – la noi se aplica numai la alte minoritati decit cea mogyoră , de reprezentare in forurile de conducere a statului – adica sa avem politicieni cu coloana si perechi de…. cu drag de tara si neam

 2. SoriNik Ardelean says:

  Asa si ce mare lucru ca au fost alungati ? Asta trebuie facut cu toti miticii din Ardeal si Banat . Trebuie editat si un manual si vocabular de ardeleana-romana, exact cum e si in Rep. Moldova ,dictioar Moldovenesc-roman. O sa ne separam total de romanii mitici sudisti si mildoveni.

  Bravo secuilor ca au facut ei primul pas. Urmeaza sa castige alegerile in Ardeal UDMR -PPMT-Partidul Ardelenilor .

  Primull presedinte al Transilvaniei o sa fie ori Gherman ori Duica. Miticilor, o sa va dam afara pe toti din Ardeal.

  • Dan Tanasa says:

   :))))

  • Iulian says:

   Daca “asta trebuie facut cu toti miticii”, sa nu te miri ca vor veni DIN NOU unii sa spuna “afara cu TOTI romanii!” Exact ca in 1940: “Horthy, Csaki, Teleki, minden olah menjen ki!” Dar, s-ar putea si ca altii sa nu ia in considerare pretinsul nume romanesc (sorinik ardelean) si sa ceara sa plece toti UNGARISTII din Romania. Fiindca pentru a fi ungarist nu e nevoie sa fii neaparat etnic ungur, poti fi si slovac, sarb, german, ba chiar si roman, important este sa vrei sa refaci Ungaria mare! Iar pentru asta trebuie sa fii neaparat antiroman, fiindca Romania – nu alt stat – are in componenta cea mai mare parte a teritoriului revendicat de ungaristi! Iar daca ar reusi dezmembrarea Romaniei, ar fi relativ usor pentru ungaristi sa recupereze Slovacia si chiar Croatia! Iar alegerile din Ardeal o sa le castige uniunea ungureasca DUPA ce desface Ardealul de Romania, pentru ca pana atunci nu poate obtine majoritatea, iar dupa ar face exact ca inainte de 1918! Cat despre partidul ardelenilor (idioti) tare as vrea sa participe la alegerile de anul acesta, ca sa vedeti toti idiotii antiromani cati va voteaza! Nu de alta, dar poate va lamuriti (desi, la cat fanatism este in capul vostru, nu cred sa va treziti vreodata!) ca ca sunteti atat de putini ca nu puteti umple nici macar un tren Timisoara – Iasi!

   • MARIUS ILIE TANASOAIE says:

    Da, mie imi place cum spune despre moldoveni…intersant, avand in vedere ca moldovenii sunt cei care, de facto, au castigat razboiul care a adus libertate Transilvaniei si Banatului! Am un singur argument, din moment ce Transilvania si Banatul sunt teritorii ocupate si nu tara de sine statatoare unita cu Romania, sa-l vindem inapoi la unguri! Eu zic sa le cerem vreo 100 de miliarde, platim datoria externa a tarii si ungurii se popt spala pe cap cu ardelenii care vor redeveni ce au fost inainte de 1918, straini in propria tara! Bineinteles ca asta e o gluma, dar poate ar trebui ca ardelenii sa se gandeasca serios la ce datoreaza moldovenilor! Moldova a fost distrusa sistematic de 150 de ani de catre partile interesate dar sa nu uitam ca Moldova este responsabila si pentru Romania si pentru Romania Mare!

  • stamate says:

   Să mori tu, băi pui de dac!

 3. Maria says:

  Buna ziua, scurt.!
  Politica revizionista , iredentista inoculata de ” buda si pesta” un decime pt a DEZMEMBRA Romania loveste un tot CE n-are sange ” pur” maghiar!

 4. Alex Ionescu says:

  Este trafic ce se întâmplă. Îmi amintește de kks. Vin doi muncitori, de culoare, și localnicii dimpreună cu preotul iau atitudine. Oamenii aceia au venit să muncească. Nu fac parte dintr-un grup terorist și sunt doar 2. Nu 200, nu 2000. Orice om are dreptul la muncă! Foarte politicosi

 5. Sorin says:

  Domnul academician Ioan Aurel Pop ( pe care il respect in mod deosebit pentru competenta sa in medievistica) NU AR TREBUI SA SE INTREBE (eventual doar retoric!) cum de un fruntas al unui partid politic reprezentat la Bruxelles si Strasbourg poate avea respectiva atitudine! Si asta pentru ca respectivul “partid politic” eludeaza legislatia romaneasca privind partidele politice (nu este inscris in registrul partidelor politice pentru ca nu si-a supus spre aprobarea Tribunalului Bucuresti Sector 1 programul si statutul si pentru ca, daca o fi fost candva “democratic” (desi nu cred ca ar fi fost vreodata!) a adoptat de mult timp ungarismul ca fundament doctrinar. Daca nu sunteti convins de asta, va rog sa va reamintiti formularea de la recentul congres al uniunii unguresti (devenita deja din RMDSZ, RHVM = Romaniai Hatvannegy Varmegye Mozgalom, varianta romaneasca pentru HVIM) cum ca Romania este dupa parerea lui Kelemen Hunor, o tara multietnica, parere adoptata unanim de intreg congresul “uniunii”. Adica, teza ungarista a Ungariei pretins unitare etnic (in ciuda faptului ca era in realitate UN IMPERIU) care ar fi fost sfasiata de marile puteri la Trianon, iar din destramarea Ungariei ar fi rezultat mai multe state multinationale, printre care si Romania!

 6. Preda Corneliu says:

  Ma gandesc ce ii poate astepta pe fratii nostri români, in cazul unei asa zise autonomii. Cred ca nu exagerez dar daca nu ar pleca ar fi exterminati. Si cand vad cum suntem noi românii facuti in toate cele ca nu am fi democrati, ca nu am fi toleranti, ca nu asiguram drepturi in timp ce in tarile din jurul nostru românii sunt, efectiv, distrusi cultural si economic.
  E momentul sa initiem o renastere nationala bazata pe educatie, cultura, inovatie, colaborare reciproca, afaceri si comert intre romani si bineinteles fara a exclude colaborarile cu alte natiuni.

  • Roman in secuime says:

   Domnule Preda,va multumesc pentru intelegerea situatiei REALE in care locuiesc romanii din secuime,si pentru ideile excelente pe care le promovati,insa va spun sincer ca un roman care locuiesc intre secui ca atata timp cat nu se desteapta real la cap acesti secui si se dezic de toata teoria lor aberanta de apartenenta la Ungaria Mare orice incercare de comunicare este sortita esecului.Aici in secuime romanii sunt tolerati numai datorita fricii pe care o au secuii fata de autoritatile care conduc aceasta tara,vorbesc aici de Guvern,Politie,Armata si Serviciile secrete,oricat am incerca sa ne imaginam ca ar putea exista o punte de comunicare bazata pe afinitate emotionala sau de alta natura ne amagim singuri ,noi romanii;Chiar daca le vorbesti limba noi tot suntem straini aici,unii dintre ei recunosc ca limba romana este o limba murdara zic ei,asa sunt invatati si educati ei in familii de catre parintii lor.Ei traiesc intr-o enclava plina de frustari,saracie si mentalitati aberante ,tinut in care romanii isi gasesc cu foarte mare greu un job ca sa supravietuisca, si daca il gasesc fac mari compromisuri ca sa si-l pastreze ei fiind izolati de catre colegii lor secui.Aici in secuime trebuie sa te simti vinovat ca vorbesti romana pe strada,in magazine sau la plimbare, asa gandesc secuii.Daca intri intr-un magazin si incepi sa vorbesti romaneste toti intorc capul sa priveasca de unde vine vibratia limbii romane si mai ales cum de iti permiti sa vorbesti romaneste intr-un magazin!!!!Daca acest Tinut secuiesc ar fi autonom, romanii ar trebui sa plece in masa de aici ca nu fie exterminati vorbesc asta in cunostinta de cauza.Solutia ar fi trezirea la realitate a celor care ii conduc pe acesti oameni si mai ales deschiderea spre comunicare reala si omeneasca.Poate va trebui sa mai treaca vreo cateva generatii ca sa se petreaca asta,vom vedea….

   • Iulian says:

    Interesant cum de acceptati termenul de “secuime”! Inseamna ca si in mentalul dvs acceptati ca “secuimea” exista! Legal exista doar judetele Harghita si Covasna din Romania. Ca oricare alt judet din Romania. Nici o “secuime”, nici un “tinut secuiesc” si, mai ales, cam DELOC secui! Exista insa o majoritate etnica ungureasca in acele judete si intr-o parte din Mures, ale carei atitudini si comportament nu vor fi schimbate atata timp cat nu SE MODIFICA legea fundamentala in sensul posibilitatii RETRAGERII CETATENIEI ROMANE celor care au dobandit-o prin nastere! Pentru atitudini si fapte antiromanesti. In care ar putea fi inclusa arborarea ilegala a drapelelor altor state sau a drapelelor unor entitati inexistente. Pedeapsa pentru arborarea ilegala a unui drapel strain ar trebui sa fie tocmai retragerea cetateniei romane, din moment ce respectivul (respectivii) nu recunosc drapelul Romaniei ca fiind si al lor. In fond, cetatenia romana, fie ea si dobandita prin nastere (care ar fi trebuit sa fie o facilitare in avantajul cetateanului, iar nu ceva impotriva vointei acestuia, adica, in caz de neacceptare de catre parinti, sa nu i se confere si sa opteze pentru ea doar la varsta de 14 ani, ori chiar la majorat) vine la pachet cu simbolurile si insemnele statului roman. Daca nu le recunosti pe acelea, nu recunosti nici statul roman. Si atunci, ce fel de cetatean esti, ce loialitate fata de tara dovedesti? Si, mai ales, fata de CARE TARA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Preşedintele Academiei Române, despre cazul Ditrău: Întâmplarea - cu rădăcini mult mai profunde; este vorba și de rasism"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/presedintele-academiei-romane-despre-cazul-ditrau-intamplarea-cu-radacini-mult-mai-profunde-este-vorba-si-de-rasism/