PROVOCARE la Sfântu Gheorghe. Adunare secuiască pentru autonomie și scandări împotriva Tratatului de la Trianon

November 19, 2018 •autonomie teritorială •Views: 2015

Ieri la Sfântu Gheorghe a avut loc, în piaţa centrală din oraș, o mare adunare a secuilor, organizată de Consiliul Național Secuiesc prin care aceștia au solicitat autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, transmite portalul Hirado.hu.

Vezi și ANALIZĂ. Demontarea unui mit al propagandei maghiare: revendicările maghiarilor ar fi legitimate de Rezoluția Unirii din 1 Decembrie 1918?

Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) – organizaţie ce sărbătoreşte anul acesta 100 de ani de la înfiinţare -, care a lansat apelul pentru evenimentul de duminică, a vorbit despre necesitatea unui dialog cu Bucureştiul, în chestiunea autonomiei. În opinia sa ar fi demn pentru proclamaţia de la Alba Iulia din 1918 şi preluarea preşedinţiei Uniunii Europene de către România, anul viitor, ca Guvernul României să se
poziţioneze faţă de strădaniile pentru autonomie cu deschidere spre dialog, nu cu suspiciune, a spus preşedintele CNS.

Europarlamentarul László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a vorbit despre cum istoria a depăşit deja momentul în care învingătorii din Marele Război au desconsiderat dreptul la autodeterminare al maghiarilor, iar azi deja “singurul răspuns, şi cel mai corect, la Alba Iulia şi la Trianon este autonomie”.

În discursul său a arătat: în proclamaţia de la Alba Iulia din 1918, românii au promis “libertate naţională totală” popoarelor cu care convieţuiesc, respectiv autonomie teritorială şi individuală, ceea ce România nu a dus niciodată la îndeplinire, dar maghiarii din Transilvania nu se pot declara învinşi în faţa acestei văduviri de drepturi.

Mai multe persoane care au luat cuvântul la marea adunare – în consens cu mulţimea care scanda “lăsaţi-i să fie liber” – au cerut eliberarea lui István Beke şi Zoltán Szőcs, condamnaţi pentru terorism, catalogându-i deţinuţi politici încarceraţi în baza unor acuzaţii fabricate.

Cele mai multe aplauze le-a atras singurul vorbitor român al evenimentului, Sabin Gherman, acvitistul care a cerut în nenumerate rânduri autonomia Transilvaniei. Acesta a deplâns faptul că Transilvania, care pe vremea Vienei şi a Budapestei figura tot timpul pe hartă, nu mai există acum, în manualul de geografie al Bucureştiului.

Acesta a arătat că Bucureştiul nu şi-a ţinut promisiunea nici faţă de românii din Transilvania şi a asmuţit unul asupra celuilalt popoarele care trăiau paşnic, de secole, în Ardeal, deşi dacă şi-ar fi respectat promisiunea de la Alba Iulia, dacă ar fi acordat autonomie regiunilor istorice, aceasta s-ar fi tradus prin dezvoltarea întregii ţări.

Nota mea: La eveniment s-a strigat împotriva Tratatului de la Trianon iar deputații UDMR Kulcsar Terza și Benko Erika au fost prezenți în mulțime. Adunarea a avut girul UDMR.

FOTO: Europarlamentarul László Tőkés ieri la Sfântu Gheorghe, MTI/Veres Nándor

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to PROVOCARE la Sfântu Gheorghe. Adunare secuiască pentru autonomie și scandări împotriva Tratatului de la Trianon

 1. Ion DOBRE says:

  “…aceste manifestări vor fi din ce în ce mai intense.. ”
  Atâta vreme cât politicienii români (!) nu văd decât interese personale meschine, țara se va dezintegra.
  Dacă ar exista un minim interes pentru viitorul României, asemenea manifestări nu ar avea loc!

  • Dan Tanasa says:

   Aveți dreptate. Majoritatea liderilor politici care au condus România în ultimii 29 de ani sunt trădători de neam. Evident că perspectivele noastre nu sunt deloc bune.

 2. Mardar George says:

  Politicienii unguri care fac furtuni în pahar în legătură cu nemulțumirea față de tratatul de la Trianon nici nu înțeleg că ei prin aceasta pun Ungaria în cârcă practic cu toate țările din vecinătate. Trataul vizat,ca ori și ce alte tratate, poate fi anulat doar de către țările care l-au semnat- lucru care nu se v-a întâmpla niciodată nici din partea Slovaciei, a Cehiei, României sau chiar a Austriei ne maivorbind de țările care l-au inițiat și semnat. Dar iată că unii carieriști cu minți tulburatice, care-și doresc tot mai mult și mai mult populism se țin mereu de a zgândărâ mințile oamenilor cumsecade. Miopie politică și Rușine!

 3. Dani says:

  O rușine.

 4. Geoge says:

  Trebuie pus punct cat mai repede acestor tip de manifestari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PROVOCARE la Sfântu Gheorghe. Adunare secuiască pentru autonomie și scandări împotriva Tratatului de la Trianon"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/provocare-la-sfantu-gheorghe-adunare-secuiasca-pentru-autonomie-si-scandari-impotriva-tratatului-de-la-trianon/