
Așadar, în anul Centenarului Marii Uniri, chiar de Ziua Națională, pe scena singurului teatrul românesc din județele Covasna și Harghita nu se va juca vreo piesă de teatru care să evidențieze momentul istoric de la 1 decembrie 1918. Conducerea TAM a considerat nedemn să elogieze în acest fel momentul 1 decembrie 1918. În schimb, pe scena TAM se va juca, pe foarte mulți bani publici, o comedie despre anul 1918 cu drapelul Ungariei pe afiș, a unui producător de etnie maghiară care s-a remarcat deja la Târgu Mureș cu o piesă de teatru în care batjocorește simbolul marelui voievod Mihai Viteazul (detalii aici).
Potrivit comunicatului de presă al TAM, condus de managerul Anna Popa, publicat integral mai jos, piesa „pare o comedie ușoară, dar are și o parte întunecată: vorbește, la o scară mai mică, despre corupție, șantaj și legăturile necurate care alcătuiesc un sistem”. Cum se putea să vorbim despre altceva de Ziua Națională pe scena singurului teatru românesc din județel Covasna și Harghita dacă nu despre ceva negativ, care să arate urâțenia momentului 1918 și a României de azi!
„Regizorul Cristian Ban și dramaturgul Székely Csaba, împreună cu echipa Teatrului Andrei Mureșanu, marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918. (…) 1 decembrie este o sărbătoare națională al cărei mesaj nu se transmite întotdeauna pașnic. Este un eveniment cu multiple substraturi care rareori sunt aduse în discuție în același context. Pentru ambele categorii de public, care sunt membre ale uneia și aceleiași comunități locale, spectacolul este relevant prin prisma dialogului intercultural pe care îl deschide.(…)
„Nu chiar 1918 este o piesă cu surprize. Pare o comedie ușoară, dar are și o parte întunecată: vorbește, la o scară mai mică, despre corupție, șantaj și legăturile necurate care alcătuiesc un sistem. Ne arată ce am realizat din idealurile din 1918, și cum ne simțim în țara asta, la o sută de ani după Marea Unire. Ne arată de fapt relația dintre bani, fericire și patriotism în România de azi.” (Székely Csaba)
Comunitatea românească din Sf. Gheorghe este una mică din punct de vedere numeric, motiv pentru care și procentul de activități dedicate acesteia este mic în comparație cu numărul de activități culturale dedicate comunității maghiare sau comunității largi. Spre deosebire de evenimentele organizate de majoritatea maghiară, evenimentele culturale ale comunității românești se limitează la invitarea, aproape exclusiv, a membrilor comunității românești. În contextul dat Teatrul Andrei Mureșanu este dator să organizeze activități culturale care să contribuie nu la segregarea dar la coeziunea comunității locale, ai cărei membri, indiferent de etnia lor, au aceleași provocări zilnice, determinate de greutățile economice și sociale”.
„Nu chiar 1918 este, înainte de toate, o comedie. În primul rând pentru că vorbește fără perdea despre temele care au marcat România în ultimii 100 de ani. Așa că, rând pe rând, pe scenă vor apărea români, maghiari, politicieni, oameni manipulați, oameni ipocriți, oameni care vor să plece sau oameni care speră că se poate mai bine de atât”, zice Cristian Ban. Din nou, cum se putea să vorbim despre altceva de Ziua Națională pe scena singurului teatru românesc din județel Covasna și Harghita dacă nu despre ceva negativ, despre oameni manipulați și oameni ipocriți.
Prefectura Covasna, condusă de prefectul Sebastian Cucu, nu promovează acestă piesă de teatru în programul oficial dedicat Zilei Naționale. În schimb, Prefectura Covasna s-a implicat în promovarea piesei de teatru „Ziditori ai Marii Uniri” a companiei de teatru „Civic Art CvM” din București, care se va juca pe scena TAM în data de 4 decembrie a.c.. În acest proiect, alături de Prefectura Covasna, s-a implicat și Universitatea Babeș-Bolyai. Piesa, regizată de Marian Ciprian, este una de real succes, fiind deja jucată pe mai multe scene din țară.
FOTO: afișul spectacolului
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell