ȘOCANT. Localnicii din Ditrău au amenințat brutăria: „să dăm foc ca în anul ’90”

February 4, 2020 •Harghita •Views: 304

Conducerea Brutăriei Ditrău a postat pe pagina sa de socializare un mesaj șocant cu privire la atitudinea localnicilor de etnie maghiară din comuna Ditrău care ar fi amenințat că vor da foc brutăriei dacă cei doi muncitori din Sri Lanka nu sunt alungați din localitate.

Citește și Pentru că a refuzat să se autosesizeze, ADEC a sesizat CNCD în cazul declarațiilor rasiste ale primarului UDMR din Ditrău

Redau mai jos mesajul postat de conducerea Brutăriei Ditrău:

„Comunicat de Presă despre decizia finală a Brutăriei din Ditrău
Având în vedere situația dată, ne-am simțit nevoiți, că ar fi timpul, să publicăm un comunicat și pentru presă. Scrisoarea, care a fost citită ieri la ședința locală, a fost adresată localnicilor, ca să ajungem la un fel de compromis. Prin prezenta, vrem să anunțăm presa despre decizia noastră finală.
S-a păstrat ura și tensiunea la adresa firmei noastre și a celor doi angajați srilankezi, ba mai mult, s-a extins și asupra tuturor angajaților actuali. Am analizat răspunsul localnicilor și deoarece perspectiva comunei a rămas neschimbată, ei dorind în continuare alungarea celor doi muncitori srilankezi, astfel compromisul oferit comunității își pierde valabilitatea. Menționăm faptul că oferta noastră n-ar fi adus nicio modificare negativă pentru cei doi muncitori, n-ar fi afectat nici drepturile salariale nici drepturile lor ca persoane. Având în vedere faptul că firma noastră are două compartimente, una de producție a pâinii și cealaltă de patiserie, ca să nu participe în procesul de pregătire a pâinii conform cerințelor localnicilor, ar fi fost mutați la producția de patiserie.Astfel, am vrut să îndeplinim cerința localnicilor, cu singurul scop, să fie liniște în comună. Menționăm faptul că posturile pe care ar fi fost mutați cei doi muncitori srilankezi nu sunt inferioare din punct de vedere profesional raportat la cele pe care sunt încadrați în prezent. Totodata precizăm faptul că această eventuală schimbare a posturilor de muncă ar fi fost realizate cu respectarea dispozițiilor legale în materie.
Trebuie avut în vedere contextul în care a fost scris comunicatul către localnici,și anume atunci când ni s-au adresat amenințări din partea majorității comunei, cu incendierea brutăriei, fiind postat pe grupul de facebook înființat de unii localnici, slogan-ul “Să dăm foc ca în anul ’90”. Având în vedere acest context, după ce cei 2 angajați srilankezi și-au început activitatea la firma noastră am depus tot efortul necesar ca cei doi să trăiască și să muncească în siguranță.
Noi, fiindcă am fost amenințați, am încercat să ajungem la un compromis. Dar, având în vedere că oferta noastră a fost refuzată, și scrisoarea noastră a fost batjocorită, am reanalizat decizia noastră, și am ajuns la concluzie că rămânem și în continuare alături de muncitorii noștrii din Sri Lanka. Ei vor lucra și în continuare la noi pe același posturi pe care au fost angajați, și în nici un caz nu suntem dispuși să renunțăm la ei. Nu ne lăsăm influențați de ură. Menționăm faptul că în reședința actuală cei doi muncitori se simt bine, sunt satisfăcuți de condițiile de cazare si de condițiile de muncă. În orice amenințare și problemă viitoare vom răspunde numai pe cale legală și în fața autorităților competente. Orice decizie luată de o instituție, sau orice petiție va fi analizată în prezența reprezentanților legali, și respectând normele legale în vigoare.
Totodată reiterăm faptul că așteptăm și cererile de angajare din partea localnicilor calificați ca brutari.
Autoritățiile au intervenit numai ulterior, dar prin prezenta vrem să le mulțumim pentru că depun eforturi pentru siguranța celor doi muncitori străini.
Din păcate oamenii care reprezintă comunitatea celor nemulțumiți de angajarea celor doi brutari srilankezi, continuă să agraveze situația incitând la ură și la violențe. Localnicii din Ditrău au refuzat atât pe cei doi muncitori, cât și produsele Brutăriei, însă noi susținem și în continuare faptul că nu suntem împotriva comunității ci dorim aplanarea acestei situații.
Mulțumim Instituților care ne-au oferit siguranță, și sperăm că vor adopta măsurile legale necesare. Sperăm ca aceasta situație se încheie într-un mod normal, ca între niște oameni civilizați, într-o țară civilizată.
Noi credem că în fața lui Dumnezeu toți suntem egali, indeferent de religie și rasă, și condamnăm ura și discriminarea.

Cu respect,
Conducere Brutariei Ditrau”

FOTO: facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to ȘOCANT. Localnicii din Ditrău au amenințat brutăria: „să dăm foc ca în anul ’90”

  1. TARGU MURES says:

    Buna ziua,
    E normal sa dea foc atata timp cat o parte din cei care au facut “faptele bune” in 1989 si 1990, dupa ce au facut un mic ETNOCID, si pe multi din cei omorati i-au ars cu lampa de gaz ,ca pe porc, au fugit in Ungaria….unde culmea nu ia gasit nici o autoritate, si au trait bucurosi si fericiti, pana la adanci batraneti, si unii dintre ei poate or mai fi traind si astazi(vorba basmului-realitate tragico-comic).Stie cineva exact cati romani au omorat maghiarii in ’90 ? in realitate nu cu batista pe tambal
    Si astia daca dau foc “calatoresc” in Ungaria nu-i mai gaseste nici Interpool nici FBI, nimeni, mai ales daca omoara si ceva romani primesc si “Lana de aur” din partea vecinilor…ca asa cere eticheta.

  2. Fogas Emilian Horatiu says:

    Ce ar zice cetățenii din Ditrău daca s- ar adeverii că populația primoddială pe glob a fost neagră din Africa???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ȘOCANT. Localnicii din Ditrău au amenințat brutăria: „să dăm foc ca în anul ’90”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/socant-localnicii-din-ditrau-au-amenintat-brutaria-sa-dam-foc-ca-in-anul-90/