ȘOVIN. Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, despre Ziua Unirii Principatelor Române: „De ce ar reprezenta o sărbătoare aici, la Sfântu Gheorghe”

February 25, 2016 •sovinism maghiar •Views: 3323

Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe continuă să le nege public românilor din Covasna dreptul de a sărbători liber la Sfântu Gheorghe ziua de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. 

Cotidianul de limba maghiară Haromszek din Covasna punctează într-un articol (traducerea articolului mai jos) reacția primarului UDMR din Sfântu Gheorghe cu privire la indignarea opiniei publice românești la gestul conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe de a arbora un drapel negru de doliu în data de 24 ianuarie a.c., de Ziua Unirii Principatelor Române.

În data de 24 ianuarie a.c. pe fațada Primăriei Sfântu Gheorghe a fost arborat un drapel negru de doliu, în timp ce la doi pași de primărie românii sărbătoreau Ziua Unirii Principatelor Române. Provocarea mizerabilă a edilului UDMR a fost dovedită de informațiile apărute în presa de limbă maghiară.

Cotidianul de limbă română Mesagerul de Covasna a intrat în posesia unei informații care dovedește, dincolo de orice dubiu, că arborarea steagului negru de doliu pe fațada Primăriei Sfântu Gheorghe în ziua de duminică, 24 ianuarie a.c., de ziua Unirii Principatelor Române, a avut un singur scop: batjocorirea sărbătorii naționale a românilor.

„Însă, în cursul zilei de ieri,  un cititor ne-a comunicat faptul că înmormântarea domnului Sinka Mozes a avut loc vineri, 22 ianuarie a.c, la ora 13.00, lucru pe care l-a aflat din rubrica „Decese” a unuia dintre ziarele de lb. maghiară din județ. Drept urmare, cititorul nostru a afirmat că  „reprezentanții  Primăriei Sfântu Gheorghe, în frunte cu primarul Antal Arpad, nu au nicio scuză pentru modul în care au jignit comunitatea românească, și nu numai, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Au avut la dispoziție atât ziua de vineri după-amiază, după ce domul Sinka Mozes a fost înmormântat, cât și toată ziua de sâmbătă să dea jos acest steag care, oricum, nu trebuia să fie arborat acolo unde a fost arborat, între drapelul național al României și steagul Uniunii Europene”, transmite cotidianul Mesagerul de Covasna.

Sinka Mozes nu a murit vineri ci a fost înmormântat vineri, 22 ianuarie a.c.. Cel mai probabil el a murit cu două sau trei zile în urmă. Steagul negru de doliu ar fi trebuit arborat în ziua în care a murit, nu în ziua în care este înmormântat. Conducerea UDMR a Primăriei Sfântu Gheorghe a confirmat bătaia de joc la adresa sărbătorii naționale a românilor și prin faptul că steagul negru a fost îndepărtat în cursul zilei de duminică, 24 ianuarie a.c., după terminarea manifestărilor dedicate zilei Unirii Principatelor Române.

„Acel drapel de doliu anume / Gata cu provocările!

După ce problema privind drapelul de doliu – arborat în 21 ianuarie – în urma unui caz de deces – pe frontispiciul primăriei din Sfântu Gheorghe şi înlăturat doar în 25 ianuarie – a fost ridicată la toate forumurile posibile, şi după ce s-a clarificat peste tot că drapelul a rămas pe clădire inclusiv în ziua sărbătoririi unirii principatelor române pentru că în week-end nu se lucrează şi sub nicio formă în semn de protest, la şedinţa de ieri (n.t. – 01.02) a consiliului local din Sfântu Gheorghe, Rodica Pârvan, doamna consilier iubitoare de maghiari, tot a întrebat de ce a fluturat drapelul de doliu în ziua de sărbătoare. De această dată, în răspunsul său, primarul Antal Arpad nu a fost deloc blând. …) Este mai mult decât revoltător ca o persoană să ia apărarea unei provocări incalificabile, în loc să-l pună la punct pe provocatorul care apără din Spania drepturile românilor, în timp ce în realitate, mai degrabă le dăunează românilor de aici – a afirmat Antal Arpad. Acesta a adăugat: nici pe viitor nu va putea considera ziua de 1 decembrie o sărbătoare naţională, însă nu ar fi capabil sub nicio formă să arboreze un drapel de doliu nici măcar pe propria casă. A reamintit că i-a condamnat şi el pe cei care au procedat ca atare. Pe de altă parte, de ce ar reprezenta o sărbătoare aici, la Sfântu Gheorghe, unirea principatelor române, la vremea aceea noi trăiam paşnic în Transilvania, nu avem nicio legătură cu ea – a spus edilul. In final, a atenţionat-o pe doamna Pârvan ca pe viitor să se abţină să se mai manifeste astfel dacă nu vrea şi ea să provoace, iar dacă da, să-şi asume şi responsabilitatea pe care o presupune acest lucru”.

Sursa: Cotidian: Haromszek (Covasna) nr. 7711 din 02.02.2016, autor Vary O. Peter (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Reacția virulentă a edilului din Sfântu Gheorghe reconfirmă mentalitatea sa ultra-șovină și plină de ură împotriva românilor. Antal Arpad a făcut aceeași afirmație revoltătoare la adresa Zilei Unirii Principatelor Române și în ianuarie 2015, atunci când a declarat că este ciudat ca românii să sărbătorească Unirea Moldovei cu Țara Românescă la Sfântu Gheorghe.

„În week-end nu se lucrează” afirmă primarul Antal Arpad în timp ce subsemnatul am dovedit cu foto faptul că drapelul negru de doliu a fost dat jos de pe fațada primăriei chiar în ziua de duminică, la scurt timp după terminarea ceremoniilor dedicate zilei de 24 ianuarie. Cine este mincinosul în acest caz?

FOTO: Antal Arpad, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, mediafax.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ȘOVIN. Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, despre Ziua Unirii Principatelor Române: „De ce ar reprezenta o sărbătoare aici, la Sfântu Gheorghe”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/sovin-primarul-udmr-din-sfantu-gheorghe-despre-ziua-unirii-principatelor-romane-de-ce-ar-reprezenta-o-sarbatoare-aici-la-sfantu-gheorghe/