TRIANON 100 – TRATAT DE PACE. Principalele evenimente din urmă cu 100 de ani – iunie 1920

June 3, 2020 •Trianon •Views: 289

Ziarul Lumina a publicat marți, 2 iunie a.c., un scurt material despre principalele evenimente din urmă cu 100 de ani.

Citește și TRIANON 100 – TRATAT DE PACE. Patriarhia Română: Joi, 4 iunie 2020, în timpul Sfintei Liturghii şi la slujba Parastasului pentru eroi vor fi pomeniţi eroii, soldaţii, luptătorii, diplomaţii români şi toţi cei care au contribuit la realizarea României Mari

4 iunie 1920 – La Palatul Trianon (Versailles) se încheie Tratatul de Pace între Puterile Aliate și Ungaria, prin care se consfințea, în plan internațional, recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în urma istoricului act de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918. Alte prevederi erau legate de recunoaș­terea unirii Slovaciei și Ucrainei Subcarpatice cu Cehoslovacia, a Croației, Sloveniei și părții de vest a Banatului cu Serbia. Tratatul de la Trianon a fost semnat de 16 state plus Ungaria și a intrat în vigoare la data de 25 iulie 1921. Din perspectivă juridică, documentul se fundamenta pe principiile wilsoniene și prevedea o serie de măsuri și drepturi pentru protecția mino­rităților.

În țară, semnarea tratatului a stârnit o atmosferă de entuziasm popular, bucuria fiind manifestată pe străzile marilor orașe. Într-un editorial, apărut cu câteva zile înainte în ziarul „Universul” și publicat pe prima pagină, se scriau următoarele: „(…) Nu trebuie să-și facă însă nimeni iluzie. Ungaria iscălește tratatul neavând încotro cârmi, dar în fundul cugetului conducătorilor ei stă adânc înfiptă hotărârea de a nu executa tratatul, de a face tot posibilul și chiar imposibilul spre a-l zădărnici. În privința aceasta, politica guvernan­ților din Budapesta, oricare ar veni la cârmă, va fi calchiată după aceea a guvernanților din Berlin. Nu pilda Vienei o vor urma ungurii, deși aceasta ar fi pentru dânșii singura cale sănătoasă; (…) Ungurii vor unelti necontenit contra vecinilor, pândind fiecare împrejurare favorabilă, fiecare neglijență sau greșală a noastră, a Jugo-Slaviei și a Cehoslovaciei, intrigând spre a produce desbinare și a dobândi aliați. Cine cunoaște pe maghiari și întreaga lor istorie știe că nu exagerăm și nu din patimă vorbim spunând aceasta. Cauze adânci izvorând din dezvoltarea firească a Europei și pe care ungurii, după cât se vede, nu le pricep deloc și le vor înțelege cine știe câtă vreme condamnă la nerodnicie orice acțiune maghiară în direcțiunea aceasta. (…) E însăși datoria conducătorilor noștri și a acelora ai statelor vecine Ungariei să n-o piardă nici un moment din vedere, numai astfel putându-se evita necazuri și ceasuri rele. ­Deocamdată semnarea tratatului de către reprezentanții Ungariei constituie totuși un progres pe calea restabilirei păcei”.

8 iunie 1920 – Ziarul „Românul” descrie atmosfera de la Budapesta din 4 iunie 1920, în contrast cu ce se petrecea în țările vecine: „La 4 Iunie, ziua la care Ungaria a semnat pacea, toate serviciile publice au fost închise. În toate bisericile s’a oficiat servicii divine. (…) În seara zilei de 4 iunie, membrii Ligéi pentru apărarea întregității teritoriale au organizat demonstrațiuni hostile guvernului si guvernatorului, cari şi-au dat învoirea la îngenuncherea Ungariei”.

9 iunie 1920 – Consiliul Național Polonez din Bucovina adresează un Memoriu prin care își exprimă adeziunea în numele locuitorilor de origine poloneză a Bucovinei și Basarabiei la unirea acestor două teritorii cu patria-mamă, România.

Autor: Dorin Stănescu

Sursa: ziarullumina.ro

FOTO: ziarullumina.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to TRIANON 100 – TRATAT DE PACE. Principalele evenimente din urmă cu 100 de ani – iunie 1920

  1. cozma ioan mangaliaCozma says:

    eu nu contest trianonul , cu toate ca ne-a nedreptatit ! eu contest un act de tradare vrecent cand e, ctinescu a semnat cu ucrainta tratatul si a lasat in administrarea ucrainenilor , fara nici un motiv bucovina lui bstefan cel mare ! romanii de acolo dispar ca si cei din ungaria ! dar nici un presedinte nu a cerut la termene renegocierea tratatului !dupa ce rusia a dat publicitatii pactul bribentrop molotov , am vazut ca acea faimoasa clauza secreta era de fapt un fass ! romania , dupa destramarea urss are dreptul sa revendice aceste teritorii ! dar n-o fac ticalosii care ne conduc !

  2. IANCU says:

    Trianon reprezinta tratatul prin care Ungaria apare ca subiect de Drept International, adica apare din nou pe harta lumii ca tara independenta si suverana dupa Mohaci(1541) levitand ca pasalac (Ortama Karistam) turcesc si apoi austriac.
    In jur de 40% din cetatenii statului Ungaria de la 1920,la data Trianonului, apartineau minoritatilor,( fiind etnici ai statelor din jurul Ungariei) deci Ungaria a primit cadou, un teritoriu mult prea mare, fara sa se tina cont de principiile lui wilsoniene, de tratatul Romaniei cu Antanta si nici de vointa romanilor din zona Tisei(sa nu mai vorbim de sarbi,cehi,austrieci), “de la Nistru pan’la Tisa”vorba poetului, care si ei s-au unit cu Patria Muma, trimitand reprezentanti cu pecinod, la Alba Iulia in acest sens.
    Unde e dreptatea ?….a papat-o pisica. Unde sunt acei romani de pe Tisa(Ungaria) azi ?…au devenit cenusa….o cenusa care miroase a HOLOCAUST…si nimeni nu cere un NUREMBERG II, macar pentru dreptatea morala…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "TRIANON 100 – TRATAT DE PACE. Principalele evenimente din urmă cu 100 de ani - iunie 1920"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/trianon-100-tratat-de-pace-principalele-evenimente-din-urma-cu-100-de-ani-iunie-1920/