Victorie a UDMR. Proiect de lege adoptat tacit în Senat: drapelul Ungariei va putea fi arborat pe instituțiile publice/Comisia juridică a dat aviz pozitiv

May 2, 2020 •Parlamentul Romaniei •Views: 519

Potrivit unei propuneri legislative adoptate tacit de Senatul României în data de 8 aprilie a.c., drapelul Ungariei și steagul secuiesc vor putea fi arborate pe instituțiile publice ale statului român.

Citește și Cum vrea UDMR să înființeze un ținut secuiesc autonom pe modelul înființării Curții Constituționale a României

Propunerea a fost inițiată de mai mulți senatori și deputați UDMR și a fost depus în Parlament în octombrie 2019.

Fragment din propunerea legislativă privind Codul administrativ adoptată de Senat în data de 8 aprilie a.c.

Drapelul Ungariei și steagul secuiesc vor putea fi arborate pe instituțiile publice ale statului român

Noutatea adusă de propunerea UDMR privind Codul administrativ adoptată tacit de Senat în data de 8 aprilie a.c. este cea de la art. 94 alin 3 referitoare la simboluri ale minorității care pot fi utilizate alături de drapelul național al României: „Autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care exprimă identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând mnorității naționale, locuitori ai unității administrativ-teritoriale în cauză”.

Această prevedere adoptată tacit de Senatul României creează cadrul legal care va permite arborarea drapelului Ungariei și a steagului secuiesc pe instituțiile publice ale statului român. Asta pentru că în februarie 2019 Congresul UDMR, care a avut loc în zilele de 22 și 23 februarie, la Cluj-Napoca, a adoptat, cu unanimitate de voturi, ca steagul roşu, alb şi verde, drapelul Ungariei, să fie simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc. Decizia Congresului UDMR reprezintă în esență un veritabil act de trădare națională venit din partea UDMR. În același mod poate fi catalogat și decizia Senatului României de a adopta tacit o propunere legislativă care pune în practică decizia Congresului UDMR din februarie 2019 (mai multe detalii aici).

Propunerea are aviz favorabil de la Comisia juridică a Senatului

Propunerea UDMR care va oficializa limba maghiară în Transilvania și va permite arborarea drapelului Ungariei și a steagului secuiesc pe instituțiile publice ale statului român are aviz favorabil din partea Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări de la Senat, comisie condusă de senatorul PSD Șerban Nicolae (detalii aici).

Fișa propunerii legislative poate fi următiră aici. Textul propunerii legislative poate fi consultat aici.

FOTO: Drapelul Ungariei arborat pe clădirea Parlamentului Ungariei/123RF.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

10 Responses to Victorie a UDMR. Proiect de lege adoptat tacit în Senat: drapelul Ungariei va putea fi arborat pe instituțiile publice/Comisia juridică a dat aviz pozitiv

 1. Gerula says:

  E stupefiant. Daca nu e o gluma.

 2. BODEA MIRCEA says:

  Pe astia din SPARLAMENTUL ROMANIEI ii mananca PIELEA.Se joaca cu FOCUL,mai ales in ARDEAL !!!!!!

 3. Tantarean says:

  Nesimțire. Din câte am citit unde sunt peste 20% e obligatoriu sa se vb lb maghiara. Pai în cazul asta vom vedea în toate instituțiile din multe județe doar angajați unguri. Pt ca ei vb amândouă limbile.( Deci mai pot placa o tura de oameni la căpșuni și sparanghel)

 4. Iulian says:

  Senatul este camera decizionala in povestea asta? Ca la coduri parca nu ! Doar termenul de adoptare tacita se poate mari la 60 de zile.

 5. Gheorge says:

  Sa poată fi arborat doar in prezența drapelului național. Nu e obligator să învețe toți maghiara, dar să se garanteze prezența unui vorbitor de maghiară, în instituțiile publice si atât.

  • Iulian says:

   Legea spune clar CA NU POATE FI ARBORAT ALT DRAPEL, decat cu ocazia unor vizite oficiale, cand se arboreaza si drapelul statului strain!

 6. George Tupita says:

  Păi atunci pe toate cladirile instituționale de pe teritoriul Ungariei sa să pună și drapelul României plus cele are ținuturilor de unde provin românii care locuiesc în Ungaria

  • ioan says:

   CRED CA AU SA-L ACOLO UNDE ROMANII DEPASESC 20% DI POPULATIE.

  • Vasile Zarnescu says:

   NU se va întîmpla așa ceva, fiindcă Ungaria nu va emite niciodată o lege identică acesteia clocită de trădătorii din Parlamentul României. De altfel, asemenea trădători au acționat și în mandatele anterioare ale Parlamentului, care au emis legea cu cuantumul de 20 de procente ale minoritățile, lege care doar a dat prilejul minoritarilor trădători să-și pună plăcuțele bilingve și în localități unde minoritățile dețin sub 20 la sută: de ex., în Sibiu, sașii dețin circa 55 la sută, dar au montat păcuțe cu Hermanstadt; la fel, la Cluj-Napoca, moghiorii dețin circa 6 la sută, dar au pus plăcuțe bilingve; etc.
   Ca să nu mai vorbesc de legea cu impunerea limbii moghiore ca a doua limbă în stat – pentru că în învățămînt. și în justiție s-a legiferat deja.
   Trebuie ales un parlament naționalist, care să anuleze toată această legislație antiromânească.
   Există, acum, niște procese pentru eliminarea U.DM.R. din Parlament, întrucît nu este partid politic (cf. https://www.petitieonline.com/cerem_desfiintarea_udmr_pentru_subminarea_puterii_de_stat#sign). Unele partide trădătoare, ca P.D.S.R. – actualul P.S.D. -, P.N.L. ori de cîte ori a fost la guvernare, s-au folosit de U.D.M.R. ca să cumuleze majoritatea parlamentară și, de aceea, s-au lăsat șantajate de U.D.M.R., căreia le-au satisfăcut toate pretențiile secesioniste.
   A apărut, cu ceva vreme în urmă, studiul „Cartea neagra a UDMRM”. Cei care au salvaat-o trebuie să o republice acum!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Victorie a UDMR. Proiect de lege adoptat tacit în Senat: drapelul Ungariei va putea fi arborat pe instituțiile publice/Comisia juridică a dat aviz pozitiv"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/victorie-a-udmr-proiect-de-lege-adoptat-tacit-in-senat-drapelul-ungariei-va-putea-fi-arborat-pe-institutiile-publice-comisia-juridica-a-dat-aviz-pozitiv/