EXCLUSIV. ANALIZĂ. Trei FAKE NEWS cu care UDMR își manipulează electoratul în campania pentru Parlamentul European

May 22, 2019 •UDMR •Views: 2039

În lipsa unor proiecte concrete prin care vor acționa pentru a îmbunătăți viața cetățenilor români de etnie maghiară din România, liderii Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) apelează la manipularea emoțională a electoratului maghiar cu scopul de a maximiza prezența la vot a acestora. Beneficiarii votului vor fi însă membrii UDMR care vor intra în Parlamentul Europen, nu maghiarii din România.

Vezi și EXCLUSIV. Fake news propagat de UDMR, demontat de OCPI Bacău: Cimitirul Internațional Valea Uzului aparține UAT Dărmănești

Campania electorală pentru alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European a dovedit încă odată ruptura dintre elita politică a comunității maghiare din România, grupată în jurul UDMR, și cetățeanul român de etnie maghiară din Transilvania. În loc să le vorbească maghiarilor despre autostrăzi, accesare de fonduri europene, construirea de spitale și grădinițe cu bani europeni, combaterea dublului strandard de calitate în UE la produse alimentare, creșterea subvenției pentru agricultorii maghiari, UDMR a încercat să-i manipuleze emoțional pe maghiarii din România cu teme false și fake news lansate în spațiul public.

În loc să le prezinte maghiarilor din Transilvania care sunt realizările lor din ultimii cinci ani în Parlamentul European, liderii UDMR îi manipulează pe maghiari prin propagarea unor fake news menite să-i stârnească emoțional pe maghiari pentru a-i determina să se prezinte în număr cât mai mare la vot.

În ultimii cinci ani, UDMR a avut în Parlamentul European doi reprezentanți, pe Sogor Csaba și pe Iuliu Winkler. În această campanie electorală UDMR ar fi trebuit să prezinte propriului electorat ce anume au făcut concret cei doi parlamentari pentru maghiarii din Transilvania (în afară, evident, de faptul că au avut un trai liniștit pe foarte mulți bani publici). Din păcate însă, UDMR nu le-a prezentat nimic pentru că nu avea ce să le prezinte.

Așadar, în lipsa unor realizări concrete din ultimii cinci ani și în lipsa unor planuri de viitor și a unor obiective concrete, UDMR a apelat la manipularea emoțională pentru a se asigura că electoratul maghiar, sătul și el de promisiunile liderilor UDMR, va ieși la vot. Iar pentru asta UDMR a apelat la veche rețetă care funcționează de fiecare dată: manipularea emoțională.

Rețeta folosită de această dată de UDMR este propagarea de fake news în spațiul public cu scopul de a-i manipula emoțional pe maghiari. Iar pentru asta s-au aruncat pe piața mai multe știri false (fake news). Voi prezenta mai jos principalele trei fake news propagate de UDMR cu scopul de a-i manipula pe alegătorii maghiari din Transilvania (cu siguranță mai sunt și altele):

1. Primarul UDMR din Corund a fost amendat cu 100.000 de euro pentru că a scris în limba maghiară „Kozseghaza” pe fațada primăriei. Primarul maghiar a fost amendat de o instanță de judecată românească pentru că a scris denumirea primăriei în limba maghiară.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul UDMR Kelemen Hunor se declara extrem de revoltat de această sentință a Curții de Apel Târgu Mureș și amenința că această situație va fi adusă în atenția instituțiilor europene.

În realitate, primarul UDMR din Corund, Katona Mihaly, a fost amendat definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureș pentru refuzul de a pune în executare o sentință definitivă, nu pentru că ar fi amplasat o inscripție bilingvă pe primărie. Inițial, primarul UDMR din Corund a amplasat pe primărie o inscripție specifică sistemului administrativ din Ungaria, „Kozseghaza”. Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) l-a acționat în judecată pe primar iar instanța l-a obligat pe edilul UDMR să îndepărteze inscripția în limba maghiară „Kozseghaza” de pe primărie. Pentru că primarul a refuzat să facă acest lucru, instanța l-a amendat pe primar și l-a obligat să plătească penalități către ADEC.

Dacă primarul ar fi amplasat pe primărie inscripția în limba maghiară „Polgarmesteri Hivatal” atunci ar fi acționat legal. Dar pentru că nu a făcut asta va suporta consecințele legale. Mai mult, dacă punea în executare sentința definivă în termen legal nu plătea niciun leu amendă. În România punerea în executare a sentințelor definitive este obligatorie pentru toți cetățenii, indiferent de etnie, chiar și pentru cetățenii români de etnie maghiară.

Manipularea UDMR în acest caz a fost semnalată chiar și de către fostul secretar general al UDMR, Kovacs Peter. Într-un editorial în limba maghiară publicat pe portalul transindex.ro, Kovacs demontează fake news-ul promovat de Kelemen Hunor în spațiul public și afirmă faptul că „în statul de drept hotărârile judecătorești definitivă trebuie respectate de primarii din secuime” (detalii aici).

2. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă în spațiul public, în mod neadevărat, cu scopul evident de a manipula electoratul maghiar, că Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află „în proprietatea publică şi în inventarul comunei Sânmartin” din județul Harghita, condusă de un primar UDMR.

„Este inacceptabil să intri într-un cimitir, într-un spaţiu sacru, fără să ţii cont de nimic, fără să discuţi cu cei care au cimitirul în îngrijire – mai mult, acesta aflându-se chiar în proprietatea publică şi în inventarul comunei Sânmartin – ignorând legile în vigoare, inclusiv acordurile bilaterale şi reglementările internaţionale privind regimul cimitirelor militare”, afirmă Kelemen Hunor citat de Adevărul.

În realitate, avem de-a face cu un fake news promovat de UDMR în mod iresponsabil cu scopul de a genera emoție în jurul unui subiect în care sunt implicați și români pentru a capitaliza electoral la alegerile din 26 mai pentru Parlamentul European.

Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului aparține în mod legal, juridic și administrativ, de unitatea administrativ-teritorială Dărmănești din județul Bacău. Informația este confirmată oficial de un document al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău din luna octombrie 2018. Solicitată să comunice un răspuns oficial cu privire la amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului, OCPI Bacău a comunicat UAT Dărmănești faptul că acest cimitir se află în interiorul UAT Dărmănești (detalii aici).

3. Participarea în număr mare a românilor la vot pe 26 mai va periclita reprezentarea maghiarilor din România în Parlamentul European (detalii aici).

Și în acest caz avem de-a face cu un fake news promovat de UDMR în spațiul public cu scopul evident de a manipula emoțional electoratul maghiar.

În realitate, electoratul maghiar din România s-a cam săturat de discursul etnocentrist și lipsit de valori europene al liderilor UDMR. Liderii UDMR nu au reușit să le explice maghiarilor de rând cu ce anume s-a îmbunătățit viața maghiarului de rând din Odorheiu Secuiesc, Satu Mare sau Covasna dacă Sogor Csaba și Iuliu Winkler s-au plimbat cinci ani, pe foarte mulți bani publici, la Bruxelles.

UDMR nu a reușit să comunice propriului electorat care sunt realizările UDMR după cinci ani în care UDMR a avut membri în Parlamentul European. Mai mult, UDMR nu a convins prin proiectele sale de viitor și nu a arătat maghiarilor din România cum anume va acționa în Parlamentul European pentru ca maghiarii din România să aibe autostrăzi, școli sau spitale. Iar pentru că nu a reușit să convingă și astfel să mobilizeze electoratul, UDMR a apelat la sperietoare cu „românii” din cauza cărora nu mai intră UDMR în Parlamentul European.

Dincolo de propaganda etnocentristă, iredentistă, promovată de UDMR, maghiarii din România se confruntă și ei cu aceleași probleme ca și românii: nivelul de trai scăzut, lipsa autostrăzilor, a spitalelor și a școlilor, evoluția demografică negativă etc.. În campania electorală pentru Parlamentul European UDMR nu a abordat nicio temă care are impact imediat asupra nivelului de trai al maghiarilor din România. Manipularea emoțională promovată de UDMR prin propagarea de fake news nu îi ajută pe maghiarii de rând din România să-și plătescă facturile sau ratele la bancă și nici nu ține de foame.

FOTO: Kelemen Hunor, Gandul/Mediafax

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. ANALIZĂ. Trei FAKE NEWS cu care UDMR își manipulează electoratul în campania pentru Parlamentul European"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-analiza-trei-fake-news-cu-care-udmr-isi-manipuleaza-electoratul-in-campania-pentru-parlamentul-european/