EXCLUSIV. Camera Deputaților a RESPINS proiectul prin care primarii își pierdeau mandatul dacă refuzau arborarea drapelului României

Distribuie acest articol!

Camera Deputaților a respins proiectul prin care primarii și-ar fi pierdut mandatul înainte de termen dacă refuzau arborarea drapelului României sau purtarea eșarfei tricolore în condițiile legii. 

Vezi și EXCLUSIV. COMPLICITATE CU MAFIA LEMNULUI. Legea monitorizării exportului de masă lemnoasă, blocată de ȘASE luni la Camera Deputaților

Drapelul României, interzis Sfântu Gheorghe

Opinia publică a fost stupefiată de gestul antiromânesc al conducerii Primăriei Sfântu Gheorghe, condusă ultra-șovinul UDMR Antal Arpad Andras, care în data de 8 septembrie 2015 i-a împiedicat pe veteranii de război să arboreze drapelul României pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe în semn de respect pentru jertfa celor care au luptat pentru eliberarea orașului, așa cum s-a întâmplat în urmă cu 71 de ani atunci când orașul a fost eliberat de sub ocupația trupelor ungare.

Reacții de ochii lumii

Gestul conducerii UDMR a Primăriei Sfântu Gheorghe a indignat opinia publică și a iscat reacții. Un primar din România împiedică cetățenii să arboreze drapelul național pe o clădire publică, fapt de neconceput într-o altă țară europeană, după care le și râde în nas celor care s-au arătat indignați.

Ministrul Afacerilor Interne de la acea dată, Gabriel Oprea, a solicitat prefectului de Covasna să verifice respectarea legii şi să dispună sancţiuni. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat atunci că va avea o discuţie cu autorităţile locale din Sfântu Gheorge, despre refuzul de a arbora drapelul României pe primărie.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Duşa, deputat PSD de Harghita, a inițiat în urma acestui scandal chiar o modificare a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali. Potrivit acestui proiect de modificare inițiat de Dușa după evenimentele din 8 septembrie de la Sfântu Gheorghe mandatul primarilor încetează de drept dacă aceștia refuză arborarea drapelului național sau purtearea eșarfei tricolore în condițiile legii. Inițiativa era una lăudabilă de vreme ce refuzul purării eșarfei tricolore este foarte răspândit printre primarii UDMR care fac din asta un act de bravură. La fel, arborarea drepelului național este de mult ori împiedicată de primarii UDMR din Transilvania, care promovează agresiv steagul secuiesc pe instituțiile publice.

Prefectul de Covasna, Sebastian Cucu, a reacționat în limitele legii, sesizând Parchetul și transmițând Guvernului proiecte de modificări legislative.

Patrioți de conjunctură

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil proiectul inițiat de deputatul Mircea Dușa. La fel au procedat și Consiliul Legislativ și Comisia pentru administrație publică, cu amendamente. La momentul votului însă Camera Deputaților a respins proiectul cu 21 de voturi pentru, 150 contra, 10 abțineri iar 15 deputați au refuzat pur și simplu să voteze proiectul.

Potrivit stenogramei ședinței Camerei Deputaților din data de 22 decembrie 2015, inițiatorul acestui proiect legislativ, deputatul PSD Mircea Dușa, a fost prezent în sală însă a refuzat să ia cuvântul pentru a susține acest proiect. Deputatul PSD de Covasna, Horia Grama, prezent în sală, nu a votat în niciun fel acest proiect (rezultatul votului aici). Culmea, pentru adoptarea acestui proiect au votat și doi membri UDMR.

Mircea Dușa nu este la primul caz în care refuză să-și susțină proiectele legislative în Parlament, proiecte pe care de alfel le inițiază doar pentru a arunca praf în ochii propriului electorat. În 2013 Mircea Dușa nu și-a susținut proiectul care ar fi pus capăt maghiarizării denumirilor de piețe și străzi din județele Transilvaniei controlate de UDMR. Proiecul a picat la vot și cu votul deputatului PSD de Covasna, Horia Grama.

Rezultatul votului din Camera Deputaților pe acest proiect legislativ arată din nou dezinteresul total al deputaților pentru respectul față de simbolurile naționale. În ciuda faptului că existe numeroase cazuri în care primarii UDMR manifestă dispreț față de simbolurile naționale prin refuzul de a purta eșarfa tricoloră și prin refuzul de a arbora drapelul național, deputații au transmis un mesaj de încurajare la adresa acestor comportamente antiromânești, comise de obicei de aleșii UDMR. În loc să îmbunătățească această modificare legislativă pentru a combate atitudinea celor care nu respecă simbolurile naționale, deputații au ales trădarea națională în speranța unor viitoare alianțe politice cu UDMR.

De reamintit și faptul că în acest moment nu există un cadrul legal care să protejeze simbolurile naționale. După cum am arătat încă din noiembrie 2014, orice persoană poate batjocori drapelul național, stema României sau Imnul Național fără să fie pasibil de vreo sancțiune.

Fișa proiectului legislativ aici.

FOTO: Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, psnews.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Distribuie acest articol!

    Urmărește alte articole

    Dan Tanasă

    "Din zei de-am fi scoborâtori,
    C-o moarte tot suntem datori!
    Totuna e dac-ai murit
    Flăcău ori moș îngârbovit;
    Dar nu-i totuna leu să mori
    Ori câine-nlănțuit."
    Titlul poeziei: Decebal către popor
    Autor: George Coșbuc

    „Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
    meriți ceea ce ai.”
    John C. Maxwell

    © 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
    Despre mine Blog Partidul AUR