EXCLUSIV. Rasismul a învins: NUP în cazul incidentelor rasiste și xenofobe de la Ditrău/Primarul UDMR afirmase public că locuitorii din Ditrău, aproape în totalitate etnici maghiari, nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare

March 31, 2021 •justitie •Views: 147

Nu este nimeni vinovat pentru incidentele rasiste și xenofobe petrecute în ianuarie anul trecut la Ditrău în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajați la o brutărie locală. Asta spune Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș care a clasat dosarul penal deschis la sesizarea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, și la sesizarea patronului brutăriei, Kollo Csaba.

Citește și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Ditrău, sancționat de CNCD pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a clasat dosarul penal deschis la sesizarea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa și a patronului brutăriei la care au fost anagajați legal cei doi muncitori din Sri Lanka. Procurorul de caz a clasat cauza cu privire la toți cei acuzați și cu privire la toate capetele de acuzare. Practic, incidentele rasiste și xenofobe care au șocat o țară întreagă nu au avut loc, potrivit Parchetului.

Potrivit Agerpres, aproximativ 200 de localnici din comuna Ditrău s-au adunat în ianuarie anul trecut, în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le e teamă ca la ei în comună “să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa. Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni. Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Citește și EXCLUSIV. Se pune batista pe țambal. CNCD nu va investiga incidentele rasiste de la Ditrău

Ulterior, scandalul a degenerat, patronul brutăriei fiind amenințat de localnici.

Preotul Bírók Károly din Ditrău, județul Harghita, a fost criticat de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia pentru implicarea în scandalul xenofob, care îi are în centru pe cei doi brutari din Sri Lanka, a transmis Radio Europa Liberă. Acesta spune însă, într-o declarație acordată Transindex și preluată de Digi24, că a acționat așa cum i-a dictat conștiința, că nu regretă și că își asumă doar faptul că nu a ascultat de ordinul superiorilor, care îi ceruseră să nu se implice în conflict.

Citește și Rasismul a învins. Cei doi brutari din Sri Lanka nu mai fac pâine, au fost trimiși la munca de jos

„Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare. Ieri am avut ședinta cu Consiliul Local unde au apărut vreo 200 de oameni și i-am rugat ca să putem derula ședința normală, sâmbătă, la ora 10 vom ține o dezbatere în căminul cultural și acolo vom dezbate toate problemele, toate îngrijorările lor”, a explicat primarul UDMR al comunei Ditrău, potrivit DIGI24.

Cu toate acestea, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a decis că nimeni nu se face vinovat de nimic în acest caz iar incidentele care au șocat o țară întreagă nu au existat de fapt.

Fragment din Ordonanța emisă la data de 22 martie 2021 (Dosar penal nr. 9/P/2020)

FOTO: captură video/Digi24

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to EXCLUSIV. Rasismul a învins: NUP în cazul incidentelor rasiste și xenofobe de la Ditrău/Primarul UDMR afirmase public că locuitorii din Ditrău, aproape în totalitate etnici maghiari, nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare

  1. FORD says:

    Aveti doua directii de actiune:
    1.Trebuie sa mergeti la CEDO, amaratii aceia(ma refer la brutarii srilanchezi) nu isi permit acest lucru.
    2. Veniti cu propunerea legislativa in Parlament de reintroducere a “Recursului Extraordinar” in cazul actiunilor penale, recurs scos din CPR de guvernarea CDR, imediat dupa reabilitarea grupului MANIU; demers absolut necesar pentru ca “oricand exista posibilitatea ca o condamnare penala sa fie un total abuz judiciar”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Rasismul a învins: NUP în cazul incidentelor rasiste și xenofobe de la Ditrău/Primarul UDMR afirmase public că locuitorii din Ditrău, aproape în totalitate etnici maghiari, nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-rasismul-a-invins-nup-in-cazul-incidentelor-rasiste-si-xenofobe-de-la-ditrau-primarul-udmr-afirmase-public-ca-locuitorii-din-ditrau-aproape-in-totalitate-etnici-maghiari-nu-prea-ii-accept/