EXCLUSIV. Se pune batista pe țambal. CNCD nu va investiga incidentele rasiste de la Ditrău

February 14, 2020 •social •Views: 432

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condus de Csaba Ferenc Asztalos, a comunicat oficial Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, că cele două sesizări adresate de ADEC în cazul incidentelor de la Ditrău au fost înaintate către Inspectoratul Județean de Poliție Harghita, care a deschis un dosar penal in rem pentru infracțiunile de incitare la ură și discriminare.

Citește și ȘOCANT. Localnicii din Ditrău au amenințat brutăria: „să dăm foc ca în anul ’90”

În data de 30 ianuarie a.c. Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat astăzi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la posibilul caracter rasist al declarațiilor primarului UDMR din Ditrău, Puskás Elemér, făcute la postul de televiziune Digi24 (detalii aici).

Ulterior, în data de 1 februarie a.c., la presiunea opiniei publice, președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferenc, a decis să demareze procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare, potrivit Digi24.

ADEC a depus la CNCD în data de 3 februarie a.c. o nouă sesizare cu privire la acțiunile preotului din Ditrău, Biro Karoly.

În cursul zilei de astăzi, CNCD a informat în scris ADEC cu privire la declinarea competenței în favoarea IPJ Harghita: „Prin prezentul e-mail, CNCD vă informează că, față de evenimentele petrecute în comuna Ditrău, IPJ Harghita a deschis un dosar penal, in rem, pentru infracțiunile de incitare la ură și discriminare. Sesizarea dv. transmisă către CNCD a fost înregistrată cu nr. 641/31.01.2020 și înaintată, spre competentă soluționare, organelor de urmărire penală”.

Situația de la Ditrău este una extrem de delicată având în vedere că președintele CNCD este membru UDMR iar primarul din Ditrău, vizat de una dintre sesizările ADEC, este și el membru UDMR.

Foarte vocal și vehement în alte cazuri, președintele CNCD a fost extrem de rezervat în privința incidentelor rasiste de la Ditrău tocmai pentru că în cauză este vorba de o comunitate formată în majoritate de etnici maghiari.

Prin comparație, Csaba Ferenc Asztalos a fost foarte activ și a reacționat rapid, autosesizându-se în cazul declarațiilor rasiste ale primarului din Iași, Mihai Chirică. Nimic nu a împiedicat CNCD să se pronunțe în acest caz și iar instituția condusă de Asztalos l-a amendat pe Chirică cu 10.000 de lei (detalii aici).

În cazul Ditrău și Avocatul Poporului, Renate Weber, a încercat să minimalizeze incidentele rasiste de la Ditrău, dând vina pe un conflict mai vechi între patron și localnici, potrivit unui raport dat publicității și preluat de Agerpres. Fără să condamne incidentele rasiste, Avocatul Poporului a lăudat chiar atitudinea primarului care făcuse declarații rasiste în direct la Digi24.

Prin comparație, profesorul Marius Diaconescu, un cunoscător al zonei, a fost mult mai ferm, suplinind parcă lipsa de fermitate, complice chiar, a conducerii instituțiilor CNCD și Avocatul Poporului.

„Extremiştii din Ditrău se manifestă exact ca cei din organizaţia rasistă Ku Klux Klan din America. Mai trebuie doar să mai dea foc la casele celor pe care îi terorizează. Pentru că e evident că ameninţările făcute proprietarilor caselor în care locuiau cei doi imigranţi din Ditrău şi Lăzarea nu au fost doar două vorbe simple aruncate peste gard, dacă în decurs de câteva zile i-au dat afară pe chiriaşi. KU KLUX KLAN de Ditrău!”, scria Marius Diaconescu în Adevărul.

Ancheta IPJ Harghita va dura ani și este foarte greu de crezut că în acest caz va fi trimis cineva în judecată pentru fapte de incitare de ură rasială și discriminare. Cel mai probabil se va invoca nevoia păcii sociale și se va pune batista pe țambal și în acest caz (un alt exemplu aici). Cu totul altfel ar fi stat lucrurile dacă în cauză era vorba despre o comunitate din Moldova sau Muntenia.

FOTO: Președintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, dolce-sport.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. Se pune batista pe țambal. CNCD nu va investiga incidentele rasiste de la Ditrău

  1. Amfion says:

    No, da in judecata CNCD-ul. Doar esti student la Drept. Iti faci practica judiciara. Celelalte nu se pun. Au fost de incalzire. Abia acum intri in ring cu greii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Se pune batista pe țambal. CNCD nu va investiga incidentele rasiste de la Ditrău"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-se-pune-batista-pe-tambal-cncd-nu-va-investiga-incidentele-rasiste-de-la-ditrau/