Primii zece ani de activism civic în slujba Adevărului și a Neamului Românesc

November 23, 2018 •opinie •Views: 1337

M-am luat cu treaba și am uitat să punctez faptul că în luna februarie anul acesta am împlinit zece ani de când scriu pe acest blog. Zece ani de activism civic neîntrerupt, voluntar, curat, european, democratic, pus în slujba Adevărului și a Neamului Românesc. Am plecat de la un anonimat din Sântu Gheorghe și am ajuns o voce obiectivă recunoscută la nivel național.

Vezi și Autonomia Transilvaniei? Nu, mulțumesc! Eu nu sunt un trădător de neam

Zece ani. Un deceniu. Prima postare pe acest blog datează din luna februarie 2008. În urmă cu zece ani îmi începeam activitatea în spațiul public. La început timid și complet nepregătit, am lansat blogul meu pe platforma blogspot. Tot în 2008 am achiziționat și domeniul dantanasa.ro însă a mai durat câțiva ani până când am mutat arhiva și am dat drumul noului blog. Ceea ce vedeți acum din punct de vedere tehnic este munca mea. Cu un foarte mic ajutor din partea unor specialiști, blogul dantanasa.ro este realizat de mine. Autodidact, am învățat WordPress, HTML, Google AdSense, social media, adică tot ceea ce este de bază în comunicarea online.

În ceea ce privește conținutul blogului, am respectat întotdeauna deontologia profesională a jurnalistului. Deși nu mi-am propus să fiu jurnalist și pentru că subiectul pe care îl tratez este unul sensibil, am respectat întotdeauna un principiu: nu fac nicio afirmație în spațiul public fără o dovadă clară. Mare parte din documentele publicate de mine pe blog sunt obținute de la instituțiile publice direct sau în urma unor procese. Am informat, am dovedit abuzul, am contestat și am câștigat. Am trecut de la jurnalism la activism civic și de la activism civic la activism în sălile de judecată. Am pierdut foarte puține procese. Regula este să câștig. Nu împotriva cuiva ci pentru Adevăr.

Vezi și STUDIU DE CAZ. Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public: Ce? Cum? Unde? De ce?

Începuturile mele timide în online au fost sprijinite de ziaristul Victor Roncea și de redacția publicației NapocaNews, de Ionuțe Țene și George Bara. Tot pe la început o mână de ajutor mi-a întins și publicistul Marcel Bărbătei. Articolele mele au fost preluate de publicații locale și am generat dezbateri naționale cu subiectele mele. Traptat, subiectele mele au ajuns în prime-time la principalele televiziuni de știri.

Sprijinul esențial în spațiul media l-am primit de la profesioniștii Antena 3, care mi-au promovat ideile și lupta necondiționat. Sprijinit intens din interior (mulțumesc Vali!) am reușit să conving că sunt serios iar temnele mele sunt de interes public. Antena 3 s-a convins singură până la urmă că merită să sprijine lupta mea. Mulțumesc Mihai, Adrian, Radu, Dana, Andreea, Sandra, Andreea, Dan, Adrian și Răzvan (îmi cer scuze dacă am uitat pe cineva!). Mulțumesc tuturor profesioniștilor din Antena 3, cameramani, sunetiști, tuturor celor cu care am interacționat în Antena 3.

Pe parcurs s-au convins de documentarea mea și redacțiile Realitatea TV, România TV și B1 TV, cărora le mulțumesc pentru faptul că au înțeles că lupta mea nu este una personală și nu e îndreptată împotriva cuiva. Le mulțumesc și redacțiilor publicațiilor Ghimpele, Națiunea, FrontPressJurnalul Național, Cotidianul, Condeiul ardelean, Cuvântul Liber, Informația Harghitei, Mesagerul de Covasna, Cunoaștelumea.ro pentru că mi-au permis să mă exprim public în paginile lor.

Fără să-mi propun să obțin vreun premiu, dar constant preocupat de activitatea mea, am avut surpriza să fiu și premiat de profesioniștii din presă. Și nu oricum, ci la cel mai înal nivel. În 2013 am primit Premiul „Mile Cărpenișan” pentru curaj și excelență în jurnalism din partea Asociației Civic Media iar în 2015 am primit Premiul „Libertatea presei pentru curaj” din partea Fundației Familia Dan Vociulescu.

În ceea ce privește activitatea mea civică, am plecat de la câteva solicitări de acces la informații de interes public în baza Legii nr. 544/2001 și am ajuns la peste 20 de procese câștigate cu instituții publice ale statutlui care au refuzat să-mi comunice informațiile solicitate de mine legal.

Vezi și JURISPRUDENȚĂ. Am câștigat DEFINITIV peste 20 de procese în temeiul legii privind accesul la informații publice

În 2014 am înființat, împreună cu un grup de prieteni, un ONG, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) pe care îl conduc în calitate de președinte fondator. Am reușit deja să depășesc cifra de 100 de procese câștigate definitiv și irevocabil, ajungând astfel practic a treia prefectura din județele Covasna și Harghita. Toate procesele demarate de mine au avut ca obiect impunerea respecătrii legilor, a Constituției României sau combaterea discriminării românilor din județele Covasna și Harghita. Dumnezeu m-a ajutat iar în 2017 am publicat, cu ajutorul Editurii Eurocarpatica și a ing. Valentin tepordei din SUA volumul „Uitați în inima României”, prefațată de acaemicianul Dinu C. Giurescu și cu o postfață de prof.univ.dr. Radu Baltasiu.

Nu a fost ușor. Am adunat mii de documente. Am aproape 30 de procese pe rol în acest moment. Dar satisfacția mea este aceea că am reușit să ajung, cu ajutorul lui Dumnezeu, o voce puternică în spațiul public românesc care spune Adevărul cu privire la subiectul sensibil al relațiilor interetnice din județele Covasna și Harghita în special și al relațiilor intertnice din Transilvania în general. Spre exemplu, unul dintre cele mai viralizate articole de pe blogul meu a fost cel despre primarul UDMR din Vâlcele care a participat la Ziua Națională a României (detalii aici). Articolul, apărut în 2014, a avut peste 60 de mii de share-uri pe Facebook (între timp am schimbat configurația link-urilor și am pierdut countul original).

Nu aș fi reușit să fac nimic fără binecuvântarea lui Dumnezeu și fără sprijinul vostru, al cititorilor acestui blog, prieteni sau mai puțin prieteni. Tuturor vă mulțumesc frumos și vă invit să-mi fiți alături și în următorii zece ani!

Doamne, ajută! Cu Neamul meu până la capăt!

Vezi și EXCLUSIV. ANALIZĂ. Exercitarea dreptului la petiționare. Cum procedezi

P.S.: Am fost amenințat cu moartea, intimidat, șicanat, înjurat, calomniat pentru că mi-am permis să gândesc altfel și să acționez pentru Neamul meu. Dar am zis că nu are rost să mă concentrez pe părțile negative ci pe cele pozitive :).

FOTO: captură video

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to Primii zece ani de activism civic în slujba Adevărului și a Neamului Românesc

 1. Emilia Feier says:

  La mulţi ani şi felicitări pentru tot ce aţi făcut şi faceţi în slujba neamului nostru ! Drum curat, drept , plin de lumină şi satisfacţii ! Vă admirăm şi vă iubim !

 2. Maria Calin says:

  La multi ani ! Mereu alaturi, inca din primele zile, chiar daca nu comentez decat rareori. Avem nevoie ca patriotii sa isi spuna punctul de vedere si de autoritati care sa asculte vocea patriotilor si sa impuna legal punctele lor de vedere mai ales in zona cretinilor iredentisti. Va sunt recunoscatoare pentru intreaga activitate. Mereu alaturi pe Calea fireasca a Neamului.

 3. La Multi Ani, Dan Tanasa!!!
  Iti doresc sa reprezinti romanii in continuare cu aceeasi energie si pe coordonate politice, ca sa le tataie dosul si mai mult dusmanilor neamului si ai Romaniei! Doamne, ajuta!

 4. Catalin Balau says:

  Dan Tanasa,prin tot ce ai facut pana acum si speram ca si de acum inainte,ai obligat autoritatile locale din Covasna,Harghita si Mures sa respecte legea si simbolurile romanesti.In acelasi timp ( fara intentie din partea ta) ai facut ca autoritatile de la Bucuresti sa devina penibile pentru lipsa de reactie in fata unor acte de sfidare a legii si batjocorire a unor simboluri romanesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Primii zece ani de activism civic în slujba Adevărului și a Neamului Românesc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/primii-zece-ani-de-activism-civic-in-slujba-adevarului-si-a-neamului-romanesc/