TERORISM. Extremiștii maghiari Szocs Zoltan şi Beke Istvan, condamnați definitiv pentru acte de terorism împotriva românilor

July 5, 2018 •justitie •Views: 2387

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat, miercuri, la 5 ani de închisoare, pe Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, membri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, în dosarul în care sunt acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015, transmite Agerpres.

Vezi și NOAPTEA MINȚII. Extremiștii Beke Istvan şi Szocs Zoltan, acuzați de TERORISM, considerați PATRIOȚI de un cotidian din Covasna

Instanţa supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din „atentat împotriva unei colectivităţi” în forma tentativei, în cea de acte de terorism.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi a schimbat încadrarea juridică a faptei din „atentat împotriva unei colectivităţi”, în forma tentativei, în infracţiunea de acte de terorism, în baza art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului, în cazul lui Beke Istvan Attila.

Potrivit art. 32 alin 3 litera a, constituie acte de terorism producerea, dobândirea, deţinerea, transportul, furnizarea sau transferarea către alte persoane, direct ori indirect, de arme chimice sau biologice, dispozitive explozive de orice fel, precum şi cercetarea în domeniu ori dezvoltarea de asemenea arme sau dispozitive.

Astfel ÎCCJ a hotărât condamnarea lui Beke Istvan Attila la pedeapsa de 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, scăzând din pedeapsa principală durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, care a însumat 6 luni.

Beke Istvan Attila a fost achitat pentru tentativă al infracţiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Totodată, ÎCCJ l-a condamnat la 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pe Szocs Zoltan, după ce a schimbat încadrarea juridică a faptei din “atentat împotriva unei colectivităţi”, în instigare, prevăzută de art. 47 din Codul Penal, raportat la art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului.

De asemenea, Szocs Zoltan a fost achitat pentru instigare la infracţiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive, transmite Agerpres.

Cei doi au fost deja încarcerați la Penitenciarul Codlea.

Nota mea:  De remarcat este și faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut sentința Curții de Apel București și constată faptul că organizația „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate”- HVIM, fără personalitate juridică pe teritoriul României,  și Asociația „Szent Laszlo Serege” – CIF 25683642 au caracter fascist, rasist și xenofob. Cele două organizații extremiste maghiare sunt așadar în afara legii iar membrii lor vor putea acum să fie trași la răspundere penală dacă vor continua să acționeze ca până acum. Mai mult, orice sprijin financiar acordat acestor organizații este acum interzis. Cele două organizații au fost sprijinite în trecut de instituții publice sub diferite căi. Spre exemplu, Asociația „Szent Laszlo Serege” a fost susținută financiar de Consiliul Județean Covasna, condus de UDMR-istul Tamas Sandor (detalii aici). De asemenea, membrii HVIM au fost încurajați în mod activ de UDMR să se manifeste în spațiul public (un exemplu aici).

Această sentință este una fără precedent în istoria României și vine, în contextul Centenarului Marii Uniri, să descurajeze activitățile antiromânești și extremismul etnic maghiar. Sentința ÎCCJ stabilește foarte clar faptul că cei doi extremiști maghiari au fost condamnați la închisoare pentru tentativă de acte de terorism împotriva românilor din Târgu Secuiesc.

Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila sunt cetățeni ungari. Ca atare, nu este exclusă intervenția Ungariei în interesul celor doi condamnați pentru terorism. Organizația HVIM din România a beneficiat de sprijin logistic și material din partea organizației-mamă din Ungaria. De-a lungul anilor HVIM a adus în România formații de muzică rock care au avut un puternic mesaj extremist, șovin și antiromânesc. De asemenea, HVIM a fost încurajată de UDMR să se manifeste public în diferite ocazii (un exemplu aici). Mai mult, firma lui Beke avea contracte cu Primăria Târgu Secuiesc, condusă de primarul UDMR Bokor Tibor (detalii aici).

Mentorul celor doi extremiști condamnați pentru terorism a fost László Toroczkai, liderul HVIM Ungaria. Un alt membru HVIM Ungaria care i-a sprijinit pe cei doi a fost György Budaházy, condamnat în Ungaria pentru terorism (detalii aici).

Vezi și UDMR, responsabilă direct în cazul tinerilor cu bombe din HVIM

Evident, ne putem aștepta acum la o ofensivă din partea Ungariei și a unor organizații maghiare pentru a contesta decizia instanței supreme din România. Nu este exclus, așa cum s-a mai întamplat în trecut, ca cei doi să fie prezentați drept eroi pentru că au susținut cauza autonomiei teritoriale. Mă aștept ca UDMR și alte organizații extremiste maghiare să încerce să denigreze din nou România în fața instituțiilor europene și să-i prezinte pe cei doi ca victime. Un lucru este cert: avem de-a face cu un precedent juridic cu impact național, și regional chiar, care ar trebui să taie din avântul separatist maghiar.

Aștept să văd dacă UDMR se va delimita de cei doi și de organizațiile extremiste maghiare sau vor continua să-i încurajeze să se manifeste public.

Sentința în acest dosar poate fi consultată aici.

FOTO: Beke Istvan, Szocs Zoltan, facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to TERORISM. Extremiștii maghiari Szocs Zoltan şi Beke Istvan, condamnați definitiv pentru acte de terorism împotriva românilor

  1. Marian says:

    5 ani pt terorism mi se pare destul de puțin. probabil că or să facă 2.

  2. Marian says:

    organizațiile maghiare denigrează continuu România atât în Europa cât și în SUA, unde sunt foarte influenți, mai ales în presa alternativă. În SUA impresia care se dorește a se crea este că Transilvania a fost acordată României drept cadou pt participarea în primul război mondial, după care românii au început colonizarea provinciei cu moldoveni și munteni astfel încât ”maghiarii” (sau ce or fi ei) să devină minoritari. Ungurii sunt la fel de influenți cum au fost și în 1940.

  3. Constantin says:

    Sunt mai multi care ar trebui sa fie condamnati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "TERORISM. Extremiștii maghiari Szocs Zoltan şi Beke Istvan, condamnați definitiv pentru acte de terorism împotriva românilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/terorism-extremistii-maghiari-szocs-zoltan-si-beke-istvan-condamnati-definitiv-pentru-acte-de-terorism-impotriva-romanilor/