UDMR admite într-un final că la Valea Uzului este un cimitir internațional, nu unul maghiar

July 10, 2019 •UDMR •Views: 1041

După ce au afirmat în repetate rânduri că cimitirul de la Valea Uzului este unul maghiar și au solicitat îndepărtarea crucilor eroilor români din cimitir, liderii UDMR recunosc acum că la Valea Uzului este vorba despre un Cimitir Internațional al Eroilor, realitate care a fost susținută încă de la început de partea română.

Vezi și EXCLUSIV. MApN, raport BOMBĂ despre situația din Valea Uzului: Primăria Sânmartin a PROFANAT cimitirul de la Valea Uzului. Crucile soldaților unguri, amplasate pe suprafeţele de teren pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi. Raport COMPLET despre cimitirul de la Valea Uzului

Încă de la declanșarea conflictului legat de cimitirul din Valea Uzului, UDMR și Ungaria au susținut, fără temei, că acolo este vorba despre un cimitir maghiar pe care românii l-au profanat. UDMR a cerut în repetate rânduri îndepărtarea crucilor eroilor români amplasate de Primăria Dărmănești, în ciuda tuturor argumentelor care au contrazis poziția liderilor UDMR.

La începutul lunii mai a.c., Kelemen Hunor declara pentru ziarul Adevărul că cimitirul de la Valea Uzului este unul maghiar, acolo fiind înhumați soldaţii armatei austro-ungare: „Din 1917 pe acel loc exista un cimitir militar. Documentele, cercetările au atestat că acolo sunt înmormântaţi soldaţii armatei austro-ungare care au murit în luptele dintre armata austro-ungară şi armata rusă, în primul război mondial. În anii de după revoluţie – fiindcă doar atunci a fost posibil – am încercat să reamenajăm acest cimitir şi să păstrăm amintirea celor care au murit în bătăliile de pe Valea Uzului” (detalii aici). Deci, nici vorbă de cimitir internațional în opinia liderului UDMR.

În data de 23 mai a.c., UDMR a rupt protocolul de colaborare cu coaliția de guvernare PSD-ALDE și a solicitat imperativ, prin vocea liderului Kelemen Hunor, înlăturarea crucilor eroilor români din cimitir (detalii aici).

În data de 28 mai a.c. primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, declara că problema cimitirului de la Valea Uzului este una „maghiară” (detalii aici).

Poziția nefundamentată a UDMR a fost susținută și de autoritățile ungare care au venit la București să discute cu oficialii Ministerului Apărării Naționale și ai Oficiului Național pentru Cultul Eroilor despre situația cimitirului de la Valea Uzului.

Col. Vilmos Kovács, comandantul Institutului şi Muzeului Militar (HM HIM) de la Budapesta, care aparţine de Ministerul Apărării din Ungaria, declara în data de 26 iunie a.c., citat de agenția ungară de presă MTI, că „deşi acordul interguvernamental româno-maghiar privind îngrijirea mormintelor militare nu interzice ca, într-o situaţie excepţională, un cimitir militar să intre în administrare publică, acordul precizează totodată că acest lucru nu se poate face fără consimţământul prealabil al celeilalte părţi”, sugerând că în cauză este vorba de un cimitir maghiar și că preluarea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naționale ar necesita acordul părții maghiare (detalii aici). Evident, nici în acest punct partea maghiară nu admitea caracterul internațional al cimitirului.

Vezi și VALEA UZULUI. MApN, discuții cu oficiali din Ungaria: Dovezi arhivistice incontestabile privind caracterul multinațional al Cimitirului eroilor din Valea Uzului au fost prezentate oficialilor din Ungaria

Chiar și agenția ungară de presă MTI a tratat subiectul părtinitor, neprofesionist, susținând afirmațiile fără acoperire în realitate ale UDMR și ale oficialilor unguri. Potrivit MTI, „ Maghiarii din Transilvania au aflat la sfârşitul lunii aprilie că Primăria Dărmăneşti din judeţul Bacău a amenajat, în mod arbitrar, o parcelă românească în cimitirul din Valea Uzului, dedicat Primului Război Mondial şi care aparţine de comuna Sânmartin din judeţul Harghita, astăzi depopulat. La 6 iunie, mii de români care au venit la o comemorare au intrat cu forţa în cimitir, pentru a participa la inaugurarea, printr-o slujbă religioasă, a monumentului ortodox român, după ce secuii au încercat să împiedice, printr-un lanţ uman, ocuparea cimitirului”. Adică, potrivit MTI, un cimitir maghiar a fost ocupat de români.

UDMR admite că a mințit

În fața evidenței și a probelor, UDMR recunoaște că a mințit și încearcă acum să împiedice preluarea cimitirului de către Ministerul Apărării Naționale.

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, respinge preluarea administrării Cimitirului de la Valea Uzului de către MApN şi propune ca gestionarea acestuia să fie făcută conform regulilor cimitirelor internaţionale de război, de către statele care au acolo înmormântaţi eroi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cred că o preluare forţată a Cimitirului din Valea Uzului de către MApN ar fi o soluţie incorectă şi o greşeală în condiţiile în care Primăria comunei Sânmartin, judeţul Harghita, cu greşeli dar, cu siguranţă, cu bună credinţă, a administrat foarte bine acest cimitir atâţia ani. Nu sunt de acord cu afirmaţiile potrivit cărora crucile din cimitir ar fi ungureşti, nu au tăbliţe cu nume pentru că nu au fost înhumaţi în morminte ostaşi eroi cu nume. Numele celor care au fost identificaţi în arhivele austriece şi ungureşti sunt trecute pe gardul cimitirului, pe tăbliţe de marmură. Cred că cimitirul ar trebui administrat după reguli noi, stabilite de cele patru – cinci ţări ai căror eroi sunt înhumaţi acolo, iar cimitirul să intre într-o nouă etapă în care nu mai face singur nimic nici primarul din Sânmartin, nici cel din oraşul Dărmăneşti, ci se vor respecta acele proceduri şi reguli internaţionale care guvernează aceste cimitire internaţionale de război. Dacă reuşim acest lucru, toată lumea va fi mulţumită şi fiecare îşi va comemora eroii în mod demn”, a spus Tanczos citat de Mediafax.

Vezi și VALEA UZULUI. Un român de etnie maghiară, mesaj către Kelemen Hunor: Renunțați să mai fiți atât de arogant cu românii

Potrivit acestuia, nimeni nu neagă caracterul internaţional al Cimitirului Valea Uzului, dar comemorări şi evenimente organizate în cimitir nu au fost organizate în ultima perioadă decât din partea comunităţii maghiare, transmite Mediafax.

Așadar, UDMR admite într-un final că a mințit, că la Valea Uzului nu este un cimitir maghiar ci unul internațional și că acolo sunt înhumați militari care aparțin mai multor națiuni.

Forțată de existența probelor, UDMR admite și că Primăria Sânmartin, condusă de un membru UDMR, a profanat acest cimitir după 1990, maghiarizându-l, însă continuă să afirme în mod ridicol să autoritățile din Sânmartin au administrat „foarte bine” acest cimitir. Realitatea este că autoritățile din Sânmartin au maghiarizat acest cimitir , l-au profanat și au acționat fără avize legale, ceea ce reprezintă dovada evidentă a unei proaste administrări a cimitirului.

FOTO: Kelemen Hunor, ghimpele.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to UDMR admite într-un final că la Valea Uzului este un cimitir internațional, nu unul maghiar

 1. D says:

  Bai kelemec-ule de fiecare dată ați luat bătaie așa că numai papagLu este de voi.Chiar și în condițiile actuale ajungem la Budapesta in maxim 24 de ore,așa că ciocul mic.

 2. ... - puncte de suspensie says:

  Îmi place cum se încheie articolul: “…Kelemen Hunor, ghimpele…”. :)) Superb!

 3. Constantin says:

  Pai sa vedem daca euronews retracteaza ce au scris atunci despre Valea Uzului.

 4. Politicienii UDMR mint la fel cum respira! says:

  Ar trebui facuta o culegere cu minciunile UDMR-ului!

 5. Carmen says:

  Iar ca contrapunct de final la toată tărăşenia şi debandada scabroasă, premeditat creată a Udmr-ului – această coloană a V-a a Budapestei -, românii cer ca UDMR-ul să fie scos în afara legii – deoarece nu e constituit ca partid politic- de 30 de ani de zile!… e o uniune vădit şi demonstrat cu caracter antiromâneasc, ce desfăşoară activităţi subversive în formă continuă împotriva Constituţiei şi a intereselor României, de subminare teritorială şi a statalităţii, independenţei şi suveranităţii Statului Român, iar PPMT şi PCM să fie interzise prin OUG a mai desfăşura vreo activitate pe întreg teritoriul României – din motive sinergice, ce se calchiază milimetric, cu ale Udmr-ului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "UDMR admite într-un final că la Valea Uzului este un cimitir internațional, nu unul maghiar"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/udmr-admite-intr-un-final-ca-la-valea-uzului-este-un-cimitir-international-nu-unul-maghiar/