VALEA UZULUI. Fake news promovat de Kelemen Hunor, preluat de extremiștii maghiari. Cine este VINOVAT pentru escaladarea situației de la Valea Uzului

June 23, 2019 •opinie •Views: 568

Un fake news promovat de liderul UDMR Kelemen Hunor, preluat de extremiștii maghiari, încearcă să distragă atenția de la adevăratul vinovat pentru escaladare situației de la Valea Uzului: ministrul Apărării, Gabriel Leș.

Vezi și EXCLUSIV. MApN, raport BOMBĂ despre situația din Valea Uzului: Primăria Sânmartin a PROFANAT cimitirul de la Valea Uzului. Crucile soldaților unguri, amplasate pe suprafeţele de teren pe care figurează morţi de război de alte naţionalităţi. Raport COMPLET despre cimitirul de la Valea Uzului

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit la Digi24 despre incidentele din data de 6 iunie a.c. de la Valea Uzului. El a spus că în opinia sa, primarul din Dărmăneşti „nu a inventat singur” toată această poveste şi că autorii morali sunt în altă parte. Liderul Uniunii a dat chiar şi un nume: Codrin Munteanu, din Ministerul Apărării, transmitea în data de 11 iuniea.c. Digi24.

Vezi și O diversiune ordinară sau ce se întâmplă când „presa de bună calitate” minte de îngheaţă Oltul

Deloc surprinzător, liderul UDMR Kelemen Hunor, promovează o știre falsă (fake news), servită în prealabil unei promotoare a iredentismului maghiar, și o propagă în spațiul public fără nicio probă, cu scopul evident de a minți în spațiul public pentru a manipula opinia publică.

Fostul prefect de Covasna, dr. Codrin Munteanu, fost subprefect de București, primul prefect din România care a inițiat demersuri în instanță pentru respectarea legii în cazul steagului secuiesc arborat pe clădirile publice ale statului român, este acuzat de Kelemen Hunor că ar fi autorul moral al situației create în jurul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului.

dr. Codrin Munteanu. FOTO: mapn.ro

Vezi și Codrin Munteanu (MapN): Ziua Naţională nu poate fi schimbată la cererea unor ignoranţi sau meteosensibili

Intoxicarea opiniei publice prin declarația lui Kelemen Hunor, preluată și de ceilalți extremiști maghiari, are rolul de a-l proteja pe singurul responsabil legal și politic în acest caz: ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Numele lui Codrin Munteanu este indicat pe afișul central al protestului extremiștilor de la PPMT ce a avut loc la Miercurea Ciuc în data de 18 iunie a.c. Numele Ministrul Gabriel Leș, cel responsabil legal, lipsește de pe afiș. FOTO: Informația Harghitei

Principalul responsabil al escaladării scandalului din jurul solei eroilor români din Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului este ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș. Acesta era singurul demnitar al statului român care putea dezamorsa conflictul încă de la începutul lunii mai a.c. însă a refuzat să facă acest lucru, tratând situația cu superficialitate și ignorând cu bună știință potențialul conflictual al situației care a afectat grav imaginea României în raport cu partenerii strategici.

Lipsa oricărei reacții din partea ministului Leș a permis UDMR, și altor grupări extremiste maghiare susținute de Ungaria, să propage în spațiul public informații de tip fake news care au intoxicat opinia publică națională și internațională, afectând în mod grav imaginea României. Din calcule politice meschine, interesat doar de propia imagine și de conservarea poziției pe care o ocupă, Leș a tolerat batjocorirea memoriei eroilor români înhumați la Valea Uzului și profanarea unui cimitir internațional al eroilor. Mai mult, ministrul Gabriel Leș nu a condamnat intoxicarea opiniei publice de către lidrii UDMR în acest caz.

Dincolo de responsabilitatea politică a ministrului Gabriel Leș în calmarea situației de la Valea Uzului și dezamorsarea conflictului care a dus în final la ruperea protocolului de colaborare dintre UDMR și coaliția PSD-ALDE, care l-a promovat pe Leș în poziția de ministru, ministrul Gabriel Leș avea și o responsabilitate legală să acționeze în interesul statului român și pentru respectarea memoriei eroilor români înhumați la Valea Uzului. A refuzat să facă acest lucru până în ultima clipă. Motivul? Lașitate? Trădare națională? Slugărnicie față de UDMR?

Practic, prin lipsa sa de acțiune în acest caz, ministrul Gabriel Leș a facilitat în mare parte nu doar ruperea protocolului UDMR-PSD-ALDE ci și semnarea de către UDMR, și mai apoi votarea în Parlament, a moțiunii de cenzură care ar fi putut duce la demiterea Guvernului din care Gabriel Leș face parte.

Pe lângă toate acestea, responsabilitatea legală a ministului Gabriel Leș în acest caz reiese foarte clar din prevederile legale care reglementează activitatea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale și a Oficiului Național pentru Cultul Eroilor (ONCE).

Astfel, potrivit art. 7 alin. 4 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale „Casa de pensii sectorială și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor funcționează în subordinea nemijlocită a ministrului apărării naționale, sunt organizate potrivit reglementărilor specifice, iar nivelul de salarizare a personalului acestora este asimilat celui prevăzut pentru structuri centrale ale ministerului”.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor funcționează în baza H.G. nr. 635/2004 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (detalii aici).

Potrivit art. 5 alin. 1 lit. b din H.G. nr. 635/2004, ONCE „ţine evidenţa centralizată a mormintelor şi operelor comemorative de război, româneşti şi străine, aflate pe teritoriul României, şi a celor româneşti din străinătate, precum şi a obiectelor de identificare descoperite ocazional sau cu prilejul exhumărilor”.

Deși scandalul în jurul cimitirului de la Valea Uzului a izbucnit încă de la începutul lunii mai a.c. (detalii aici) și în ciuda faptului eu personal am solicitat în mod legal informații de interes public menite să lămurească situația și să pună capăt intoxicărilor UDMR (după ce am constatat o tăcere suspectă a ministrului Gabriel Leș pe acest subiect), Ministerul Apărării Naționale a reacționat tardiv și lipsit de fermitate.

Deși opinia publică era extrem de interesată de subiect iar UDMR a intoxicat spațiul public cu știri false (un exemplu aici), ministrul Gabriel Leș nu a avut nicio reacție publică pe acest subiect. Mai mult, informații complete care lămuresc situația aproape în totalitate au venit din partea Ministerului Apărării abia în data de 12 iunie a.c. (detalii aici).

Vezi și EXCLUSIV. Fake news propagat de UDMR, demontat de OCPI Bacău: Cimitirul Internațional Valea Uzului aparține UAT Dărmănești

În mod evident, Codrin Munteanu nu are nicio responsabilitate legală sau politică în acest caz. Cel vinovat este numai ministul Gabriel Leș care, este evident, ocupă în mod rușinos funcția de ministru al Apărării Naționale.

Dacă UDMR vrea într-adevăr să protesteze cu privire la cei vinovați în acest ar fi trebui să demareze o moțiune simplă împotriva ministrului Gabriel Leș plecând de la prevederile legale.

Cât privește minciuna ordinară promovată de liderul UDMR în spațiul public, preluată de la Sabina Fati, cu privire la vinovăția lui Codrin Munteanu în acest caz, eu îmi permit să citez Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș care, în ianuarie 2013, declara că schimbarea lui Codrin Munteanu din funcția de prefect al județului Covasna reprezintă „umilirea comunităţii româneşti din judeţul Covasna şi încă o cedare regretabilă în faţasusţinătorilor separatismului şi a autonomieiteritoriale pe criterii etnice” (detalii aici).

Mai multe pe acest subiect vezi și în clipul video pe care l-am postat pe Facebook.

FOTO: Gabriel Leș, resboiu.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to VALEA UZULUI. Fake news promovat de Kelemen Hunor, preluat de extremiștii maghiari. Cine este VINOVAT pentru escaladarea situației de la Valea Uzului

  1. Constantin says:

    Domnul dr. Codreanu este un Mare Roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "VALEA UZULUI. Fake news promovat de Kelemen Hunor, preluat de extremiștii maghiari. Cine este VINOVAT pentru escaladarea situației de la Valea Uzului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/valea-uzului-fake-news-promovat-de-kelemen-hunor-preluat-de-extremistii-maghiari-cine-este-vinovat-pentru-escaladarea-situatiei-de-la-valea-uzului/