EXCLUSIV. CNCD: 4000 de lei amendă pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor de către Primăria Cristuru Secuiesc / De peste 8 ani ziarul Primăriei Cristuru Secuiesc este redactat exclusiv în LIMBA MAGHIARĂ / Șeful CNCD, de acord cu această situație

August 5, 2021 •discriminarea romanilor •Views: 75

De peste opt ani (da, opt ani!!!) Primăria orașului Cristuru Secuiesc din Harghita, condusă în tot acest timp de un primar UDMR, schimbat în septembrie anul trecut cu unul susținut de extremiștii radicali din PCM și PPMT, finanțează și editează un ziar al primăriei exclusiv în limba maghiară. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, condus de un fost membru UDMR, este incapabil să pună capăt unei situații haluciante și discriminatorii la adresa cetățenilor români care nu cunosc limba maghiară.

Citește și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Remetea, amendat a TREIA oară de CNCD pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor

Pare ireal însă este cât se poate de real. O primărie din România finanțează, editeză și distribuie un ziar local redactat exclusiv în limba maghiară. Deși este vorba despre o publicație a unei instituții publice din România, nu din Ungaria, ziarul Kereszturi Kisvaros nu conține nicio informație în limba oficială de stat. Această situație este una discriminatorie atât față de puținii români care mai locuiesc încă în Cristuru Secuiesc cât și față de orice cetățean român care are dreptul să cunoască informații de interes public comunicate de Primăria Cristuru Secuiesc prin intermediul acestei publicații.

CNCD, condusă de eternul Csaba Asztalos Ferenc, este pur și simplu incapabilă să pună capăt acestei situații și continuă să-l încurajeze pe edilul din Cristuru Secuiesc să desconsidere limba oficială de stat din România și să-i discrimineze pe cetățenii români care nu cunosc limba maghiară. În tot acest timp CNCD a acționat extrem de blând și numai atunci când a fost sesizată.

Astfel, prin Hotărârea nr. 65/06.02.2013, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, la adresa unui cetățean român necunoscător al limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. Din păcate însă, Colegiul Director al CNCD nu a aplicat nicio sancțiune în acest caz și nici nu a monitorizat modul în care primarul din Cristuru Secuiesc dă curs recomandării CNCD, ceea ce nu a făcut altceva decât să întărească și chiar să stimuleze comportamentul primarului UDMR din Cristuru Secuiesc.

Citește și EXCLUSIV. Primarul din Cristuru Secuiesc, AMENDAT de CNCD pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor

Prin Hotărârea nr. 180/02.03.2016, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc la adresa tuturor cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. Din păcate însă, Colegiul Director al CNCD a aplicat o banală sancțiune contravențională cu avertisment și nu a monitorizat modul în care primarul UDMR din Cristuru Secuiesc dă curs recomandării CNCD, ceea ce nu a făcut altceva decât să întărească și chiar să stimuleze comportamentul șovin și antiromânesc al Primarului din Cristuru Secuiesc. CNCD a recomandat primarului UDMR să remedieze situația în termen de 3 luni însă și în prezent situația este neschimbată.

Prin Hotărârea nr. 232/03.04.2019, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc la adresa tuturor cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. CNCD a aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de 2000 de lei primarului însă acesta continuă să discrimineze pe criterii etnice cetățenii români necunoscători ai limbii maghiare.

Situația a rămas neschimbată, în ciuda tuturor deciziilor CNCD care par mai degrabă să încurajeze comportamrntul șovin al conducerii Primăriei Cristuru Secuiesc.

În luna octombrie 2020, ADEC sesizat din nou CNCD cu privire la faptul că Primăria Cristuru Secuiesc, condusă de primarul Koncz Hunor-Janos, editează o publicație oficială a instituției publice exclusiv în limba maghiară.

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 435/26.05.2021, prin care a decis că faptele primarului din Cristuru Secuesc constituie o discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD a aplicat UAT Cristuru Secuiesc, reprezentată prin primar, sancțiunea contravențională cu amendă în cuantum de 4000 de lei fără însă să-i facă nicio recomandare edilului în privința editării publicației și în limba oficială de stat. Mai mult, deși în cauză este vorba despre o publicație oficială a unei instituții publice din România, șeful CNCD s-a pronunțat împotriva constantării unei fapte de discriminare.

Fostul primar UDMR din Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, a adunat astfel nu mai puțin de cinci decizii CNCD împotriva sa prin care CNCD a constatat faptul că acesta se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor. Rămâne să vedem dacă noul primar din Cristuru Secuiesc, Koncz Hunor-Janos, va continua politica șovină a primarului UDMR.

Fragment din Hotărârea nr. 435/26.05.2021

FOTO: Președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferenc / editiadedimineata.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to EXCLUSIV. CNCD: 4000 de lei amendă pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor de către Primăria Cristuru Secuiesc / De peste 8 ani ziarul Primăriei Cristuru Secuiesc este redactat exclusiv în LIMBA MAGHIARĂ / Șeful CNCD, de acord cu această situație

  1. Claudiu Gradinariu says:

    Este un abuz si o rusine exagerata sa da-i amenda unui locuitor ca nu stie limba maghiara in Statul roman . Se adevereste clar ca UDMR face exces de zel , umbreste relatiele romanesti si maghiare ! Daca era invers ce sareau in sus comunitatea maghiara pt discriminare la UE, ONU , Nato si la Lucifer !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. CNCD: 4000 de lei amendă pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor de către Primăria Cristuru Secuiesc / De peste 8 ani ziarul Primăriei Cristuru Secuiesc este redactat exclusiv în LIMBA MAGHIARĂ / Șeful CNCD, de acord cu această situație"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-cncd-4000-de-lei-amenda-pentru-discriminarea-pe-criterii-etnice-a-romanilor-de-catre-primaria-cristuru-secuiesc-de-peste-8-ani-ziarul-primariei-cristuru-secuiesc-este-redactat-exclusiv-in/