EXCLUSIV. Criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei, reabilitat de procurorii Curții de Apel Brașov/Wass poate fi adulat și cinstit fără restricții pe teritoriul României

June 18, 2020 •justitie •Views: 648

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov a emis două ordonanțe prin care, practic, criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este reabilitat. Wass poate fi adulat și omagiat în spațiul public fără restricții pe teritoriul României.

Citește și EXCLUSIV. Rezoluția ULUITOARE a procurorului din Gheorgheni care încurajează cultul CRIMINALULUI de război Wass Albert. DOCUMENT

Procurorii de la lângă Curtea de Apel Brașov au emis nu una ci două ordonanțe prin care, practic, îl reabilitează pe criminalul de război Wass Albert și permit adularea și cinstirea lui Wass în spații publice oriunde pe teritoriul României.

Cele două ordonanțe, emise de Procutorul șef urmărire penală Dragoș Darabană și Procurorul General Sorin Vasilache, adaugă la lege și legitimează adularea publică a scriitorului Wass Albert, criminal de război, nesocotind memoria victimelor lui Wass Albert.

Cele două ordonanțe emise de procurorii brașoveni în dosarul penal nr. 33/P/2018 vin după de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat în scris organele de cercetare penală, în martie 2018, cu privire la faptul că în municipiul Sfântu Gheorghe s-a organizat un eveniment public de omagiere a criminalului de război Wass Albert și a fost publicat un articol prin care Wass este adulat în mod public de un jurnalist al publicației Szekely Hirmondo.

Citește și EXCLUSIV. Istoricul Vasile Lechințan: ”Wass Albert este criminal de război și intră sub incidența O.U.G. nr. 31/ 2002. Rezoluția procurorului din Gheorgheni va avea conotaţii internaţionale”

ADEC a considerat faptul ca articolul „O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru” semnat de Bedő Zoltán și publicat în paginile cotidianului Szekely Hirmondo și pe internet la adresa https://www.hirmondo.ro/kultura/peldakepunk-marad/ intră sub incidența art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, motiv pentru care a sesizat organele de cercetare penală și a solicitat demararea procedurilor legale pentru verificarea acestor aspecte și pedepsirea vinovaților.

Redau mai jos articolul în cauză, adus în atenția procurorilor, pentru ca cititorii să vadă cum este adulat în spațiul public criminalul de război Wass Albert:

O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru

Ne amintim de împlinirea a 110 ani de la naşterea (8 ianuarie 1908) grofului transilvan Czegei Wass Albert, ofiţer de armată, scriitor, poet, personalitate publică şi politician. Activitatea sa a fost o aşchie în ochii puterii bucureştene asupritoare a maghiarilor transilvani, şi nu numai în timpul dictaturii comuniste şi a pseudodemocraţiei care i-a urmat, ci şi în perioada interbelică. Într-un fel sau altul, cuceritorii i-au înlăturat întotdeauna pe aceia care şi-au apărat cosangvinii ajunşi la ananghie şi împinşi în pragul dispariţiei. Ştiau că unui popor constrâns în interiorul unor graniţe străine, privat de bunuri, evacuat şi instituţiile sale şi prigonit pe pământul său natal, nu-i mai rămâne alt sprijin decât trecutul şi personalităţile marcante ale acestuia. O comunitate care nu îşi cunoaşte istoria, renunţă, cu timpul, la limba, la cultura sa, iar atunci nu mai alcătuieşte o naţiune. Tocmai din acest motiv, puterea străină care i-a confiscat proprietăţile şi l-a obligat să ajungă în exil nu i-a iertat niciodată lui Wass Albert faptul că până în ultima clipă, acesta a rămas învăţătorul, sprijinul şi purtătorul de cuvânt al poporului său. Un tribunal comunist întrunit în grabă l-a condamnat, în baza unor acuzaţii scornite, la moarte (1946), iar din acela moment, a încercat să-i şteargă din conştiinţa publică până şi amintirea. Nu va reuşi însă niciodată. El este eroul, exemplul nostru, îndrumătorul nostru spiritual, şi aşa va rămâne în veci.

*** Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naşterea scriitorului, în localitatea ungară Bonyhad a fost amplasată o statuie de bronz a lui Wass Albert. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat Potapi Arpad Janos, deputat de Bonyhad. Poate nu le-am putea da prigonitorilor un răspuns mai ferm decât acela că un milion de compatrioţi ai noştri maghiari de peste hotare au devenit, şi constituţional, membri ai naţiunii, iar printre ei se numără şi fiul scriitorului transilvan, groful Wass Miklos -a anunţat secretarul de stat”. (Sursa: Szekely Hirmondo din 08.01.2018, autor Bedo Zoltan, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, sursa traducere http://www.dantanasa.ro/exclusiv-cultul-criminalului-de-razboi-wass-albert-intr-un-ziar-de-limba-maghiara-din-covasna-el-este-eroul-nostru/)”

Procurorii Dragoș Darabană și Sorin Vasilache, magistrați ai statului român, își bazează ordonanțele de clasare pe ideea că cei care îl adulează pe Wass Albert în spații publice aduc de fapt un omagiu operei litarere a lui Wass nu faptelor pentru care a fost condamnat. Mai mult, procurorul Sorin Vasilache își permite chiar să afirme în Ordonanța din 12.06.2020 prin care a respins plângerea împotriva Ordonanței din 25.03.2020 prin care a fost respinsă sesizarea ADEC, că sentința de condamnare a lui Wass Albert „este lapidară în ceea ce privește dovezile produse în susținerea acuzării și condamnării”, afirmație prin care procurorul Sorin Vasilache nu doar că adaugă la lege dar își permite chiar să pună în discuție o sentință definitivă emisă de o instanță legal constituită din România (Sorin Vasilache știe foarte bine că sentința din 1946 a fost reconfirmată în 2008, atunci când fiul lui Wass Albert a încercat să-l reabiliteze pe criminal, detalii aici).

Citește și EXCLUSIV. INACCEPTABIL. Primărie din Covasna, cu primar UDMR, promovează cultul criminalului de război Wass Albert și face apologia Ungariei Mari

Orice persoană cu minime cunoștințe de limba română poate constata faptul că articolul prezentat mai sus nu constituie omagierea operei literare a scriitorului Wass Albert ci reprezintă un veritabil act de adulare publică a lui Wass Albert, acțiuni ce intră în mod evident sub incidența O.U.G. nr. 31/2002. Articolul în cauză nu face referire la vreo operă literară a lui Wass și nici nu face vreo analiză a vieții literare a lui Wass ci reprezintă o simplă adulare a lui Wass în spațiul public.

Ordonanțele procurorilor de la Brașov, care sugerează că de fapt Wass Albert a fost o victimă a unei justiții comuniste, servesc în primul rând interesele puterii politice de la Budapesta, care îl promovează agresiv pe Wass Albert tocmai pentru că a fost un antiromân și un antisemit până la moarte. Mai mult, prin remarcile personale, netemeinice, inserate în ordonanță, magistratul Sorin Vasilache intervine și nesocotește mai multe sentințe definitive pronunțate de instanțele din România prin care s-a constatat faptul că Wass Albert este criminal de război, vinovat de moartea unor români și evrei.

Citește și EXCLUSIV. Noul Curriculum Național din Ungaria stârnește revolta profesorilor: „Nu predau un scriitor fascist”. Scriitorii Albert Wass și Nyiro Jozsef sunt promovați intensiv în Transilvania

De asemenea, cele două ordonanțe, prin prisma argumentelor invocate de procurori, lipsite de temei legal și care reprezintă în fapt o adăugare la lege și o desconsiderare a unor sentințe definitive, reprezintă o veritabilă reabilitare publică a criminalului de război Wass Albert. În baza acestor ordonanțe Wass Albert va putea fi adulat în spații publice pe întreg teritoriul României, i se vor putea ridica osanale iar activitatea sa va putea fi omagiată fără impedimente. Nu în ultimul rând, ordonanțele procurorilor Sorin Vasilache și Dragoș Darabană reprezintă o blasfemie la adresa memoriei victimelor lui Wass Albert, doi tarani romani si doua tinere evreice din satul clujean Sucutard si a familiei preotului greco-catolic Andrei Bojor (11 persoane).

Groapa comună în care au fost aruncați românii masacrați la ordinul lui Wass Albert. Sursa: muzeulrefugiatilor.eu

Ordonanțele procurorilor brașoveni, cu argumentele invocate de cei doi magistrați, pot constitui baza omagierii în spațiul public a operei literare a Mareșalului Ion Antonescu sau a geniului cizmarului Nicolae Ceaușescu.

Contele Wass Albert a fost acuzat și condamnat pentru uciderea a doi tarani romani si a doua tinere evreice din satul clujean Sucutard si pentru asasinarea cu sange rece a familiei preotului greco-catolic Andrei Bojor (11 persoane). Wass Albert a fost banuit de implicare in masacrul de la Sarmas si in deportarea evreilor din judetul Somes.

Despre criminalul de război Wass Albert găsiți alte detalii aici.

FOTO: Wass Albert, captură video (detalii aici)

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

11 Responses to EXCLUSIV. Criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei, reabilitat de procurorii Curții de Apel Brașov/Wass poate fi adulat și cinstit fără restricții pe teritoriul României

 1. David M. Kohen says:

  Contele Wass Albert a salvat evrei pe timpul ocupatiei a Germaniei nazita in 1944 la Cluj.In gettoul de la Fabrica de Caramina din Cluj au fost adunati evrei clujeni unde scriitorul maghiar de origina evreiasca Karacsony Beno, prietenul lui Wass Albert a avut ocazia sa fie salvat de contele ardelean. In Ierusalim numele lui Wass Albert este comemorat si a intrat intre salvatorii evreiilor din timpul holocaustului. In Romania a fost acuzat din motive etnice fara sa fii fost dovedit orice impotriva lui.

 2. Sándor lászló says:

  Aveti documente?????
  Nici USA nu a gasit probleme. Fiul lui Wass Albert a fos ofiter USA.
  Dar dan tanase este super…. hii-hii

 3. Csilla says:

  Da ältere aveti despre Valea Uzului?Ati bătut ca adevarul diese la suprafata?Intotdeauna.Mai redete sie mal tarziu!

 4. Alex Oprea says:

  Articolul 4 al tratatului de pace de la Paris din 1947 interzice propaganda revizionista si fascista. Tratatul de pace de la Paris din 1947 si consecintele lui sunt recunoscute de Ungaria prin legea nr 18 din 1947, lege in vigoare in legislatia maghiara.

 5. Miklos Boros says:

  Criminal de razboi ? Ca si teroristi Beke Stefan si Szöcs Zoltán condamnati fara probe incriminatorii pentru ca asa s-a dat ordin.

  • Dan Tanasa says:

   :)))))

   • bogdan bobolea says:

    Dle. Dan Tanasa, am mai spus acum cativa ani de ce se permite acest lucru: pentru ca fiul lui albert wass este Huba Wass de Czege.

    Wass De Czege was a principal designer of the operational concept known as AirLand Battle which was the doctrinal concept of the U.S. Army for many years.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Huba_Wass_de_Czege

    Pe de alta parte, putem folosi acelasi argument utilizat de procurori cand ii vom cinsti pe toti oamenii de cultura care au simpatizat cu legionarii, caci “manifestarile comemorative si articolele publicate relativ la XY au vizat exclusiv activitatea de creatie literara a acestuia si nicidecum vreo activitate ostila …”

    In loc de XY putem scrie: MIHAI EMINESCU, ION GAVRILA OGORANU, MIRCEA ELIADE, EMIL CIORAN, NICHIFOR CRAINIC, PETRE TUTEA, RADU GYR, MIRCEA VULCANESCU, EUGEN IONESCU, NAE IONESCU, VINTILA HORIA, LUCIAN BLAGA.

    Aceste personalitati sunt puse la index de catre New Speak-ul din sec. 21.

 6. Tell says:

  Sesizati instantele evreiesti despre acest fenomen, sa vedeti cum dispar IMEDIAT si judecatorii si criminalul de razboi despre care nu am intees daca mai e in viata.Mina lunga a formidabilului Mossad , NU iarta pe nimeni iar acel “conte” crad ca a ucis si suflete evreiersti !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei, reabilitat de procurorii Curții de Apel Brașov/Wass poate fi adulat și cinstit fără restricții pe teritoriul României"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-criminalul-de-razboi-wass-albert-vinovat-de-moartea-unor-romani-si-evrei-reabilitat-de-procurorii-curtii-de-apel-brasov-wass-poate-fi-adulat-si-cinstit-fara-restrictii-pe-teritoriul-romani/