EXCLUSIV. De peste 8 ani ziarul Primăriei Cristuru Secuiesc este redactat exclusiv în LIMBA MAGHIARĂ/ CNCD, incapabil să pună capăt discriminării pe criterii etnice a românilor

October 13, 2020 •discriminare •Views: 155

De peste opt ani (da, opt ani!!!) Primăria Cristuru Secuiesc, condusă de un primar UDMR, finanțează și editează un ziar al primăriei exclusiv în limba maghiară. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, condus de un fost membru UDMR, este incapabil să pună capăt unei situații haluciante și discriminatorii la adresa cetățenilor români care nu cunosc limba maghiară.

Citește EXCLUSIV. ÎCCJ anulează DEFINITIV o hotărâre CNCD prin care am fost amendat cu 2000 de lei pentru discriminarea maghiarilor/CNCD, obligată să-mi plătească cheltuieli de judecată

Pare ireal însă este cât se poate de real. O primărie din România finanțează, editeză și distribuie un ziar local redactat exclusiv în limba maghiară. Deși este vorba despre o publicație a unei instituții publice din România, nu din Ungaria, ziarul Kereszturi Kisvaros nu conține nicio informație în limba oficială de stat. Această situație este una discriminatorie atât față de puținii români care mai locuiesc încă în Cristuru Secuiesc cât și față de orice cetățean român care are dreptul să cunoască informații de interes public comunicate de Primăria Cristuru Secuiesc prin intermediul acestei publicații.

Primăria în cauză este cea din orașul harghitean Cristuru Secuiesc, condusă de eternul primar UDMR Rafai Emil. Deși conduce o instituție publică din România, primarul editeză ziarul primăriei, Kereszturi Kisvaros, exclusiv în limba maghiară. Situația este neschimbată de peste opt ani fără ca instituția abilitată să combată situația să facă ceva care să pună capăt acestei situații haluciante.

Citește și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Zetea, sancționat de CNCD pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor

CNCD, condusă de eternul Csaba Asztalos Ferenc, este pur și simplu incapabilă să pună capăt acestei situații și continuă să-l încurajeze pe edilul din Cristuru Secuiesc să desconsidere limba oficială de stat din România și să-i discrimineze pe cetățenii români care nu cunosc limba maghiară. În tot acest timp CNCD a acționat extrem de blând și numai atunci când a fost sesizată.

Citește și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Ciumani, sancționat a patra oară de CNCD pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor/ Márton László Szilárd, amendat de CNCD cu 2000 de lei

Astfel, prin Hotărârea nr. 65/06.02.2013, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc, Rafai Emil, la adresa unui cetățean român necunoscător al limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. Din păcate însă, Colegiul Director al CNCD nu a aplicat nicio sancțiune în acest caz și nici nu a monitorizat modul în care primarul din Cristuru Secuiesc dă curs recomandării CNCD, ceea ce nu a făcut altceva decât să întărească și chiar să stimuleze comportamentul primarului UDMR din Cristuru Secuiesc.

Prin Hotărârea nr. 180/02.03.2016, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc la adresa tuturor cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. Din păcate însă, Colegiul Director al CNCD a aplicat o banală sancțiune contravențională cu avertisment și nu a monitorizat modul în care primarul UDMR din Cristuru Secuiesc dă curs recomandării CNCD, ceea ce nu a făcut altceva decât să întărească și chiar să stimuleze comportamentul șovin și antiromânesc al Primarului din Cristuru Secuiesc. CNCD a recomandat primarului UDMR să remedieze situația în termen de 3 luni însă și în prezent situația este neschimbată.

Prin Hotărârea nr. 232/03.04.2019, Colegiul Director al CNCD a constatat existența unui tratament discriminatoriu al Primarului orașului Cristuru Secuiesc la adresa tuturor cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare prin faptul că primarul din Cristuru Secuiesc editează o publicație a instituției exclusiv în limba maghiară. CNCD a aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de 2000 de lei primarului însă acesta continuă să discrimineze pe criterii etnice cetățenii români necunoscători ai limbii maghiare.

Numărul din luna septembrie 2020 al ziarului Primăriei Cristuru Secuiesc este editat exclusiv în limba maghiară.

Arhiva ziarului Primăriei Cristuru Secuiesc poate fi consultată aici.

Lated edit: UDMR-istul Rafai Emil a pierdut, după 3 mandate, primăria. După alegerile locale din 27 septembrie 2020 noul primar este Koncz Hunor-Janos.

FOTO: Eternul președinte al CNCD, Csaba Asztalos Ferenc, editiadedimineata.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to EXCLUSIV. De peste 8 ani ziarul Primăriei Cristuru Secuiesc este redactat exclusiv în LIMBA MAGHIARĂ/ CNCD, incapabil să pună capăt discriminării pe criterii etnice a românilor

  1. Szabi says:

    Domnul Tanasa. Aveti probleme mari. Persoana mai sus mentuonata, ca ar fi primarul Cristurului Secuiesc, domnul Rafai, nu e primar. Primarul nou nici nu-i din UDMR. In afara de minciuni, ceva adevarat poti sa scrii? Rusine sa-ti fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. De peste 8 ani ziarul Primăriei Cristuru Secuiesc este redactat exclusiv în LIMBA MAGHIARĂ/ CNCD, incapabil să pună capăt discriminării pe criterii etnice a românilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-de-peste-8-ani-ziarul-primariei-cristuru-secuiesc-este-redactat-exclusiv-in-limba-maghiara-cncd-incapabil-sa-puna-capat-discriminarii-pe-criterii-etnice-a-romanilor/