EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei, reabilitat de justiția română/Wass poate fi adulat și cinstit fără restricții pe teritoriul României

February 20, 2021 •justitie •Views: 245

Deși pare un coșmar este cât se poate de real: prin două sentințe pronunțate de aceeași instanță, Judecătoria Sfântu Gheorghe, justiția română l-a reabilitat de facto pe criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Wass Albert poate fi adulat și cinstit în România în spații publice fără restricții.

Citește și EXCLUSIV. Rezoluția ULUITOARE a procurorului din Gheorgheni care încurajează cultul CRIMINALULUI de război Wass Albert. DOCUMENT

În luna iunie a anului trecut aduceam în atenția opiniei publice faptul că procurorii de la lângă Curtea de Apel Brașov au emis nu una ci două ordonanțe prin care, practic, îl reabilitează pe criminalul de război Wass Albert și permit adularea și cinstirea lui Wass în spații publice oriunde pe teritoriul României.

Cele două ordonanțe, emise de Procutorul șef urmărire penală Dragoș Darabană și Procurorul General Sorin Vasilache, adaugă la lege și legitimează adularea publică a scriitorului Wass Albert, criminal de război, nesocotind memoria victimelor lui Wass Albert.

Cele două ordonanțe emise de procurorii brașoveni în dosarul penal nr. 33/P/2018 vin după de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat în scris organele de cercetare penală, în martie 2018, cu privire la faptul că în municipiul Sfântu Gheorghe s-a organizat un eveniment public de omagiere a criminalului de război Wass Albert și a fost publicat un articol prin care Wass este adulat în mod public de un jurnalist al publicației Szekely Hirmondo.

ADEC a considerat faptul ca articolul „O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru” semnat de Bedő Zoltán și publicat în paginile cotidianului Szekely Hirmondo și pe internet la adresa https://www.hirmondo.ro/kultura/peldakepunk-marad/ intră sub incidența art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, motiv pentru care a sesizat organele de cercetare penală și a solicitat demararea procedurilor legale pentru verificarea acestor aspecte și pedepsirea vinovaților.

Redau mai jos articolul în cauză, adus în atenția procurorilor, pentru ca cititorii să vadă cum este adulat în spațiul public criminalul de război Wass Albert:

O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru

Ne amintim de împlinirea a 110 ani de la naşterea (8 ianuarie 1908) grofului transilvan Czegei Wass Albert, ofiţer de armată, scriitor, poet, personalitate publică şi politician. Activitatea sa a fost o aşchie în ochii puterii bucureştene asupritoare a maghiarilor transilvani, şi nu numai în timpul dictaturii comuniste şi a pseudodemocraţiei care i-a urmat, ci şi în perioada interbelică. Într-un fel sau altul, cuceritorii i-au înlăturat întotdeauna pe aceia care şi-au apărat cosangvinii ajunşi la ananghie şi împinşi în pragul dispariţiei. Ştiau că unui popor constrâns în interiorul unor graniţe străine, privat de bunuri, evacuat şi instituţiile sale şi prigonit pe pământul său natal, nu-i mai rămâne alt sprijin decât trecutul şi personalităţile marcante ale acestuia. O comunitate care nu îşi cunoaşte istoria, renunţă, cu timpul, la limba, la cultura sa, iar atunci nu mai alcătuieşte o naţiune. Tocmai din acest motiv, puterea străină care i-a confiscat proprietăţile şi l-a obligat să ajungă în exil nu i-a iertat niciodată lui Wass Albert faptul că până în ultima clipă, acesta a rămas învăţătorul, sprijinul şi purtătorul de cuvânt al poporului său. Un tribunal comunist întrunit în grabă l-a condamnat, în baza unor acuzaţii scornite, la moarte (1946), iar din acela moment, a încercat să-i şteargă din conştiinţa publică până şi amintirea. Nu va reuşi însă niciodată. El este eroul, exemplul nostru, îndrumătorul nostru spiritual, şi aşa va rămâne în veci.

*** Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naşterea scriitorului, în localitatea ungară Bonyhad a fost amplasată o statuie de bronz a lui Wass Albert. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat Potapi Arpad Janos, deputat de Bonyhad. Poate nu le-am putea da prigonitorilor un răspuns mai ferm decât acela că un milion de compatrioţi ai noştri maghiari de peste hotare au devenit, şi constituţional, membri ai naţiunii, iar printre ei se numără şi fiul scriitorului transilvan, groful Wass Miklos -a anunţat secretarul de stat”. (Sursa: Szekely Hirmondo din 08.01.2018, autor Bedo Zoltan, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, sursa traducere http://www.dantanasa.ro/exclusiv-cultul-criminalului-de-razboi-wass-albert-intr-un-ziar-de-limba-maghiara-din-covasna-el-este-eroul-nostru/)”

Procurorii Dragoș Darabană și Sorin Vasilache, magistrați ai statului român, își bazează ordonanțele de clasare pe ideea că cei care îl adulează pe Wass Albert în spații publice aduc de fapt un omagiu operei litarere a lui Wass nu faptelor pentru care a fost condamnat. Mai mult, procurorul Sorin Vasilache își permite chiar să afirme în Ordonanța din 12.06.2020 prin care a respins plângerea împotriva Ordonanței din 25.03.2020 prin care a fost respinsă sesizarea ADEC, că sentința de condamnare a lui Wass Albert „este lapidară în ceea ce privește dovezile produse în susținerea acuzării și condamnării”, afirmație prin care procurorul Sorin Vasilache nu doar că adaugă la lege dar își permite chiar să pună în discuție o sentință definitivă emisă de o instanță legal constituită din România (Sorin Vasilache știe foarte bine că sentința din 1946 a fost reconfirmată în 2008, atunci când fiul lui Wass Albert a încercat să-l reabiliteze pe criminal, detalii aici).

Orice persoană cu minime cunoștințe de limba română poate constata faptul că articolul prezentat mai sus nu constituie omagierea operei literare a scriitorului Wass Albert ci reprezintă un veritabil act de adulare publică a lui Wass Albert, acțiuni ce intră în mod evident sub incidența O.U.G. nr. 31/2002. Articolul în cauză nu face referire la vreo operă literară a lui Wass și nici nu face vreo analiză a vieții literare a lui Wass ci reprezintă o simplă adulare a lui Wass în spațiul public.

Ordonanțele procurorilor de la Brașov, care sugerează că de fapt Wass Albert a fost o victimă a unei justiții comuniste, servesc în primul rând interesele puterii politice de la Budapesta, care îl promovează agresiv pe Wass Albert tocmai pentru că a fost un antiromân și un antisemit până la moarte. Mai mult, prin remarcile personale, netemeinice, inserate în ordonanță, magistratul Sorin Vasilache intervine și nesocotește mai multe sentințe definitive pronunțate de instanțele din România prin care s-a constatat faptul că Wass Albert este criminal de război, vinovat de moartea unor români și evrei.

Evident, ADEC a atacat ordonanțele procurorilor la Judecătoria Sfântu Gheorghe (dosar nr. 2505/305/2020) care a pronunțat joi, 18 februarie a.c., o sentință definitivă prin care a respins plângerea ADEC (detalii aici): „În baza art. 341 al.6 lit. a C.pr.pen. respinge plângerea formulată de petenta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, reprezentată de Dan Tănasă, împotriva ordonanţei din 25.03.2020 dată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov în dosar nr. 33/P/2018 prin care s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 5 al.1 din OUG nr. 31/2002, soluţie menţinută prin ordonanţa nr. 22/II/2/2020 din data de 12.06.2020 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov ,ca nefondată. În baza art. 275 al.2 C.pr.pen. obligă petenta la plata către stat a sumei de 30 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Obligă petenta la plata către intimatul Bedo Zoltan, a sumei de 660 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de acesta. Respinge solicitarea petentei de obligare a intimatului la plata cheltuielilor judiciare, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 18.02.2021”.

Practic, ADEC este obligată acum să plătească pentru cinstirea criminalului de război Wass Albert în România.

Procurorul General al României a susținut opinia ADEC și a infirmat din oficiu ordonanța procurorului de caz

Gabriela Scutea. FOTO: Agerpres

După ce am publicat articolul din iunie 2020 despre ordonanțele rușinoase ale procurorilor de la Brașov în cazul criminalului de război Wass Albert, Procurorul General al României, Gabriela Scutea, a reacționat și a infirmat din oficiu ordonanța de clasare a procurorului de caz.

În cauză, Procurorul General a emis ordonanța nr. 127/C2/27.07.2020 prin care a dispus infirmarea din oficiu a ordonanței de clasare și redeschiderea urmării penale în dosarul nr. 33/P/2018 sub aspecul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002. Practic, Procurorul General al României a susținut argumentele logice și legale ale ADEC.

Ordonanță Procuror General ref Wass Albert by Dan Tanasă on Scribd

În dosarul nr. 2957/305/2020, deschis la Judecătoria Sfântu Gheorghe ca urmare a ordonanței emise de Procurorul General (detalii aici), instanța a pronunțat în data de 4 februarie a.c. o sentință la fel de rușinoasă „În baza art. 335 al. 4 C.pr.pen. respinge cererea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr. 127/C2/2020 din 27.07.2020 a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , prin care s-a dispus infirmarea din oficiu a ordonanţei de clasare dispusă la data de 25.03.2020 în dosarul nr. 33/P/2018 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi a ordonanţei nr. 22/II/2/2020 din 12.06.2020 şi redeschiderea urmăririi penale. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Respinge cererea intimatului de obligare a Ministerului Public la plata cheltuielilor judiciare avansate de acesta, ca inadmisibilă. Definitivă. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 04.02.2021”.

Criminalul de răzaboi Wass Albert este reabilitat de facto de justiția română

Criminalul de război Wass Albert este practic reabilitat de justiția română. Doi procurori și doi judecători au hotărât că textul „El este eroul, exemplul nostru, îndrumătorul nostru spiritual, şi aşa va rămâne în veci scris cu referire la criminalul de război Wass Albert de un jurnalist într-o publicație cu o largă audiență nu reprezintă promovarea cultului personalității acestuia.

Mai mult, organele de cercetare penală au identificat chiar și o placă comemorativă dedicată criminalului de război Wass Albert, care în mod evident constituie cult al personalității sale, fără ca această descoperire să fie urmată de un dosar penal.

Să ne imaginăm acum că cineva ar scrie exact același text într-un ziar cu o audiență mare cu referire la persoana unui român condamnat pentru crime de război sau crime împotriva umanității… Ar fi altceva, nu-i așa?

Citește și EXCLUSIV. Rezoluția ULUITOARE a procurorului din Gheorgheni care încurajează cultul CRIMINALULUI de război Wass Albert. DOCUMENT

De-a lungul anilor am fost singurul cetățean român (din ce știu eu doar jurnalistul Dorin Suciu, jurnalistul Mihai Groza de la Informația Harghitei, publicistul Ilie Șandru și istoricul dr. Vasile Lechințan au mai scris despre acest subiect) care a scris sistematic despre subiectul cultului criminalului de război Wass Albert pe teritoriul României și a încercat să pună capăt în justiție acestei ticăloșii. Cu excepția Procurorului General Gabriela Scutea (a fost o surpriză pentru mine) nicio instituție publică a statului român nu a reacționat împotriva cultului personalității criminalului de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei. Este momentul, cred, ca statul român să-și asume acest subiect cu toate implicațiile sale. Eu personal mă opresc aici.

FOTO: Wass Albert, captură video (detalii aici)

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei, reabilitat de justiția română/Wass poate fi adulat și cinstit fără restricții pe teritoriul României

 1. Adrix says:

  O crimă în lumea noastră modernă.
  Ne batem joc de istoria acestui neam.
  Ne batem joc de înaintașii noștri.

  Halal decizie!

 2. CONSTANTIN OPRISAN says:

  M-am intrebat o vreme cum de Horthy si maghiarismul cu toti ciracii nu sunt condamnati la Nurnberg ca atrocitati au facut berechet, genocid fara numar, Holocaust cu scoaterea pruncilor nenascuti cu baioneta din burta mamelor si arderea victimelor, uneori de vii…cat cuprinde.
  Am gasit, prin carti si net, doua raspunsuri:
  1.Ungaria nu a existat ca stat politic pana in 1945 ci APOSTOLIC.Concluzia :Crimele, atrocitatile, genocidul si Holocaustul pe care le-au facut Horthy-ca si ciracii lui printre care si Albert Wass(de facto elita conducatoare in spatele careia sta intregul popor) s-au facut in numele Vaticanului ..probabil si cu protectia lui.Exista un caz similar, dar cu o “vitejie” la o scara un pic mai redusa( decat Horthy-ca cu ai lui..care probabil vor fi trecuti in randul “Sfintilor apostolici” pentru “vitejia” lor indigo cu regele apostolic Stefan care a devenit “Sfant”probabil pentru ca a exterminat nobilii din Zala) :Ante Pavelic si ciracii lui croati care in aceiasi perioada au exterminat vrun 1000000{MILION} de sarbi cu preoti cu tot, pentru ca erau ortodocsi(vzOrthodox Typos 1963).Dupa atrocitati Ante Pavelic a calatorit la Vatican, unde probabil a fost mustrat ca nu a fost un pic mai “barbat”(ca omologul lui din Ungaria) dupa care a luat calea Portugaliei unde nu la deranjat nimeni pana la adanci batranete indigo cu Horthy-ca).Misterios este faptul ca Tito si sarbii, desi au luptat de partea invingatorilor din razboi(al doilea Mondial) n-au cerut dreptate ca la Nurnberg in boxa acuzatilor sa fie prezenti si Ante Pavelic cu Ustashismul si Horthy-ca cu Maghiarismul(Ideologia din spate)…intrucat Horthy-ca a “vitejit” pe o arie foarte vasta incluzand Serbia, Romania(Nordul Transilvaniei si Maramaures),Cehia, Slovacia si o parte din actuala Ucraina. Mare mister e si ca Mihaita I al nostru cu Coposu, Maniu, Bratianu nu au facut nici ei o sesizare la Nurnberg
  2.In 1943 Horthy-ca si ciracii au semnat acordul Guznetov-Atzel prin care “I-au lucrat la foaie de vita pe aliatul german” pe frontul de est, (ba chiar aveau consemne cu rusii sa nu atace zona de front atribuita trupelor ungare decat cand aduceau cate un contingent de 100 0000 de romani din batalioanele de munca fortata infometati si bolnavi imbracati in uniforme militare ungare sa fie ciuruiti de rusi ….istoricul Mircea Dogaru vorbeste de cel putin patru astfel de “evenimente”).Probabil Stalin pe baza acestui acord a insistat si el ca Horthy-ca si ciracii sa nu apara la Nurnberg.
  Dumneavoastra in calitate de diplomat al statului roman, cu avocati,istorici si supravietuitori ai atrocitatilor ar trebui sa initiati demersurile si actiunea in judecata , un Nurnberg II, pentru Horthy-ca si maghiarism(ca ideologie politica mai agresiva chiar decat nazismul)… o faceti in numele Umanitatii…altfel o sa ne trezim si cu al treilea razboi Mondial(Milton Lehrer in “Le probleme transylvain vu par un American” spune negru pe alb ca maghiarismul este sursa primelor doua razboaie mondiale cu dovezi…una neglijata de tata lumea este ca Ungaria si nu Germania, maghiarismul si nu nazismul sunt “tatucii” revizionismului interbelic….adica opozantii pacii).Ungaria de azi a achizitionat la Trieste cateva sute de metri liniari de zona maritima pentru a-si face un port…dom-le parca e prea leita treaba cu Austro-ungaria de ieri..care avea flota la Trieste comandata de ..amiralul Horthy-ca..chiar atata orbire este ? MONTESQUIEU cu “EXISTA UN COD PENAL SI PENTRU POPOARE CA SI PENTRU INDIVIZI” a fost oare in eroare cu aceasta afirmatie ?
  Ca un paradox unde pana in 1918-20 toata presa internationala vuia de atrocitatile,silniciile si perfidiile pentru maghiarizare fortata pe care le faceau ungurii in Austro-ungaria pe zona de administrare ungara asupra celorlalte nationalitati (nu scapau nici germani-austrieci vz cazul Viseul de sus cu tapinarii,Constantin Ioan Lazu-Maramuresul Istoric p122 ) pentru ca brusc (chiar in purul stil eminescian “dar deodat un punct se misca”) in 1920 Ungaria sa devina “un paradis” al nationalitatilor in presa lui Rothermare si la conferinta de pace ;”paradis” care a reusit sa “fericeasca” pana la extinctie, absolut cu aceleasi metode, cu lunga experienta acumulata(1860-1920), cele cateva milioane de neunguri(germani,sarbi,slovaci, romani) ramasi in Ungaria.
  Nu pot decat sa am mila si compasiune pentru “maghiarii” de astazi aia blonzi si cu ochi albastri pentru ca o buna parte dintre ei au trecut printr-o reeducare de tip “Pitesti”, pentru a avea azi “mandria de a fi maghiar” inceputa cu mult timp inainte de experimentul Pitesti in sine, experienta si stafeta reeducarii preluata in Romania de un Lazlo Luca(alias Vasile Luca), Alexandru Draghici, Mogyoros Sandor(alias Alexandru Moghioros), Jozsef Rangecz(alias Iosif Rangecz), Janos Vincze(Ion Vinze) s.a. muulti multi altii.De mentionat Alexandru Draghici si Ghizela Wass ca agenti AVO, dupa indeplinirea misiunii genocidare la adresa romanilor din anii ’50 s-au intors la baza, in Ungaria, ca si altii asemenea lor.

 3. Szabi says:

  Nu a fost criminal de razboi, nici macar dovezi nu sunt care dovedeste ca ar fi fost

 4. Naționalistul says:

  Domnule Dan Tănasă,. există un proiect de lege pentru combaterea antiromanismului,. inițiat în 2018. Când va fi votat? Avem nevoie de aceasta lege!

 5. popescu ioan says:

  In toata istoria noastra noi am fost cei mai debili mintali, uitam totu pentru prezent

 6. Opinca romaneasca says:

  In numele victimilor lui prntre care si familia unchiului academician ului Ovidiu Bojor trebuie mers la CEDO

 7. Opinca romaneasca says:

  In numele victimilor lui prntre care si familia unchiului academician lui Ovidiu Bojor trebuie mers la CEDO.

 8. Mihail Groza says:

  Informatia Harghitei a scris, repetat, pagini întregi despre cazul Wass. Mi se pare că, cel puțin un material, anterior celor nominalizați.

 9. balkov says:

  De ce vă opriți? Nu ați ajuns deputat? (de Mureș, cu toate că stați în Covasna, dar nah, așa se face în țara asta, știind că-n Covasna Aurul ăsta niciodată n-ar câștiga vreun mandat.. șmecherie deșteaptă)

 10. George says:

  Nu se mai poate face nimic?

 11. Gheorghe says:

  Nu ramane decat sa-ti iei ca aliat INSHR-EW. Evreii au castig de cauza. Dupa ce va iesi udmr de la guvernare. Cauzele sunt adanci: lovitura de stat din decembrie 1989 a reusit cu ajutorul Ungariei. Tradatorii “romani” le-au promis impartirea placitei numita Romania. Asta s-a petrecut si continua sa se petreaca. Cine a fost primul sef al SRI?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei, reabilitat de justiția română/Wass poate fi adulat și cinstit fără restricții pe teritoriul României"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sentinta-definitiva-criminalul-de-razboi-wass-albert-vinovat-de-moartea-unor-romani-si-evrei-reabilitat-de-justitia-romana-wass-poate-fi-adulat-si-cinstit-fara-restrictii-pe-teritoriul-ro/