ÎN BIHOR. Şcoala “nem tudom”: Elevii maghiari din nordul judeţului nu ştiu vorbi deloc limba română

April 29, 2014 •extremism maghiar •Views: 2165

NU NE LĂSĂM ŞCOLILE! În 2009, sute de profesori şi elevi maghiari din tot judeţul au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar cerând să li se respecte dreptul la educaţie în limba maghiară. Afişând mesaje precum "Nu ne lăsăm şcolile!" sau "Viitor mai bun pentru copiii noştri", protestatarii n-au vorbit şi despre obligaţia lor, măcar morală, de a-i învăţa pe copiii maghiari, spre binele lor, limba naţională...

NU NE LĂSĂM ŞCOLILE! În 2009, sute de profesori şi elevi maghiari din tot judeţul au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar cerând să li se respecte dreptul la educaţie în limba maghiară. Afişând mesaje precum “Nu ne lăsăm şcolile!” sau “Viitor mai bun pentru copiii noştri”, protestatarii n-au vorbit şi despre obligaţia lor, măcar morală, de a-i învăţa pe copiii maghiari, spre binele lor, limba naţională…

Clopoţelul a sunat de ceva timp, profesoara a intrat în clasă, dar un elev întârziat bate la uşă. “Csókolom, bocsánat”, spune el, salutând şi cerându-şi scuze, şi primeşte permisiunea de a intra. Este ora de limba română la o clasă de-a XII-a a Liceului Tehnologic Cadea, iar din cei 10 elevi prezenţi la oră, doar vreo doi ştiu să vorbească româneşte. “Aici predau limba română ca limbă străină”, explică profesoara Sorina Muntean.

Situaţia e aceeaşi în majoritatea şcolilor din nordul judeţului, care au doar clase cu predare în limba maghiară. Pentru că au tangenţă cu româna doar la orele de profil şi nici nu simt vreo nevoie s-o înveţe, elevii de aici aproape că nu ştiu o boabă româneşte. Iar la examenele naţionale pică pe capete, pentru că nu înţeleg nici măcar ce li se cere să facă…

Dezastru simulat

Luna trecută, la simularea examenului de Evaluare Naţională pentru elevii de clasele a VIII-a, în 12 şcoli din Bihor promovabilitatea a fost zero, niciun elev nereuşind să ia măcar media 5, cât să treacă examenul. Jumătate din aceste şcoli sunt în nordul judeţului, în zona Săcueni – Valea lui Mihai, iar restul sunt răsfirate prin alte sate din celelalte zone ale Bihorului.

“În nordul judeţului avem o problemă cu înţelegerea limbii române”, explica la acea vreme şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean. Elevii şcolilor exclusiv maghiare nu cunosc prea bine limba română şi, drept urmare, la examen nici n-au înţeles ce au de făcut. Şi, chiar dacă au luat note mai mari la limba maternă şi la matematică, unde primesc subiectele atât în română, cât şi în maghiară, notele dezastruoase de la română le-au tras mediile în jos. “Le-am cerut profesorilor de acolo să facă ore suplimentare de limba română”, spunea inspectorul general.

Integral pe ebihoreanul.ro

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to ÎN BIHOR. Şcoala “nem tudom”: Elevii maghiari din nordul judeţului nu ştiu vorbi deloc limba română

  1. Tiberiu says:

    Vor sa invete in maghiara? Foarte bine. In Ungaria o pot face foarte bine.

  2. Catalin Balau says:

    Lasa ca e bine asa…..vor ajunge oameni mature si nu se vor putea intergra in societate,vor fi doar niste idioti,poate atunci vor intege ,,binele”facut de UDMR.De regula ungurii sunt usor de manipulat.

  3. Stelian Valeriu, Bucuresti says:

    Strica cine ii dirijeaza, incepand cu sovinii din varful udmr. Chiar nu are nimeni barbatia sa scoata in afara legii aceasta organizatie care oricum este ilegala politic?

  4. Iliuță says:

    Cum păcatele mele își imaginează oamenii ăia viitorul?
    Un proaspăt absolvent de școală maghiară, ce va face în continuare? Unde se va angaja? Doar în Harghita sau Covasna? Poate o vrea altceva decât cultură de cartofi sau tăiat de păduri. Merge în Ungaria? Acolo va fi tratat ca un țigan, că, deh, vine din România. Vine înapoi în România? Păi habar n-are limba română. Ce va face? Va începe să se plângă că e discriminat, că nu e angajat pe nicăieri din cauză că nu știe limba română?

    Oameni buni, nu vă nenorociți copiii doar pentru că așa vă zice popa!

  5. Oana says:

    Cam asa vor vorbi in cel mai fericit caz, viitorii absolventi maghiari:
    Din jurnalul unui Maghiar de la UDMR ajuns Prefect in Oltenia :
    Ziua 1:
    Cred ca azi fost zi liber la ei. Nu venit niciuna din angajat. Plimbat prin biroul meu lung si lat. Deschis fiset acte oficial, dar plin de o bautur tulbure. Oare unde tinut la ei dosare?
    Ziua 2:
    Nu fost ieri zi liber. Verificat in calendar, Fost miercur.
    Poate nu lucreaza miercur la ei! Dar nici azi nu venit!?! Am vrut dau telefon, dar nu am gasit agenda. Toate sertarele plin cu acel bautur tulbur.
    Ziua 10:
    Azi fost un secretara care zis ceva care nu inteles la mine si plecat nervos! Oi, oi! Gustat o pahar din acel bautur tulbur gasit in seif … Putin acrisor…
    Ziua 20:
    Aici nimeni nu vorbesc ungureste. Toti nervos ca nu pricepe la ei. Oare e ,politic, corect sa invat eu romanesc?
    Hm, bauturul acela tulbur nu e chiar rea.
    Intelege-i daca poti….

    • Oana says:

      Invăţarea limbii române de către toţi cetăţenii României este atât un drept, cât şi o obligaţie! Este un drept ce decurge din calitatea lor de cetăţeni ai ţării, care au aceleaşi drepturi şi îndatoriri, prevăzute în Constituţie. Este şi o obligaţie ce decurge şi din calitatea de cetăţeni ai ţării, dar şi din prevederea constituţională privitoare la limba ofi cială din România. Pe de altă parte, cunoaşterea limbii ofi ciale de către toţi cetăţenii ţării, indiferent de naţionalitate, constituie şi un factor al coeziunii şi integrării sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ÎN BIHOR. Şcoala "nem tudom": Elevii maghiari din nordul judeţului nu ştiu vorbi deloc limba română"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/in-bihor-scoala-nem-tudom-elevii-maghiari-din-nordul-judetului-nu-stiu-vorbi-deloc-limba-romana/